Kaitseväe juhataja asetäitja: liitlaste kohalolek peab olema mõtestatud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja asetäitja: liitlaste kohalolek peab olema mõtestatud.
Kaitseväe juhataja asetäitja: liitlaste kohalolek peab olema mõtestatud. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja asetäitja kolonel Artur Tiganik ütles täna pärast Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse planeerimisülema asetäitja brigaadikindral Kevin McNeelyga kohtumist, et nii olemasolev kui plaanitav liitlaste kohalolek peab olema mõtestatud ning looma efektiivsed tingimused Eesti kaitsmiseks.

«Meie jaoks on oluline, et liitlaste kohaolek haakuks maksimaalselt meie väljaõppe ning riigikaitse arengukavas võetud suundadega,» ütles Tiganik ning märkis, et rasketehnikaga varustatud Ameerika Ühendriikide üksuse Eestisse toomine loob täiendavad võimalused soomusmanöövervõime arendamiseks 1. jalaväebrigaadis, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Kui oleme võtnud suuna jalaväe lahingumasinate hankimiseks, siis on tähtis, et meie üksused saaksid enne kui masinad kohale jõuavad sarnaste üksustega koos harjutada,» ütles Tiganik. Kaitseväe juhataja asetäitja sõnul loob selline kohalolek võimaluse harjutada nii koostööd kui valmistab üksusi ette eesseisvateks ülesanneteks.

Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse planeerimisülema asetäitja brigaadikindral Kevin McNeely saabus täna Eestisse, et arutada Ameerika Ühendriikide üksuste kohalolekuga seotud küsimusi.

Visiidi raames kohtus McNeely ka Kaitseliidu ülema brigaadikindral Meelis Kiili ning kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsleri Sven Sakkovi ja kaitseplaneerimise asekantsleri Jonatan Vsevioviga. Homme tutvub brigaadikindral McNeely 173. õhudessantbrigaadi õhudessantväelaste kompanii väljaõppega.

Eelmisel nädalal teatasid Ameerika Ühendriigid, et paigutavad Läänemere regiooni Texases Fort Hoodis asuva 1. brigaadi 1. ratsaväediviisi 600 sõdurit, kes vahetavad välja siin praegu teenivad 173. õhudessantbrigaadi õhudessantväelased. Saadetavate üksuste varustusse kuuluvad muuhulgas Abrams tankid, Bradley jalaväe lahingumasinad ja Stryker soomustransportöörid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles