NATO allikas: Ukrainas võitleb üle 1000 Vene sõduri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) avaldatud fotod Vene sõduritest, kes tabati Donetski oblastist.
Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) avaldatud fotod Vene sõduritest, kes tabati Donetski oblastist. Foto: SCANPIX

Ukrainas tegutseb kõvasti üle 1000 Vene sõduri, kinnitas täna uudisteagentuurile AFP NATO kõrge ametnik.

«Nad toetavad separatiste, võitlevad koos nendega ja nende seas,» rääkis ametnik, soovides ise anonüümseks jääda.

Ametnik kinnitas ka, et Venemaa saadab Ukrainasse üha enam ja parema kvaliteediga relvastust.

NATO ametniku sõnul teeb olukorra eriti murettekitavaks asjaolu, et Kremli-meelsed väed on ära lõiganud tee Donetskist Aasovi mere ääres Vene piiri lähedal asuvasse Novoazovski linna. See tähendab, et ära on lõigatud Ukraina armee varustustee.

Viimased sündmused Ukrainas näitavad selgelt, et väga agressiivse Venemaaga silmitsi seisva Euroopa julgeolekuparadigma on fundamentaalselt muutunud, hoiatas ta.

Venemaa tegevus Ida-Ukrainas on viimastel nädalatel plahvatuslikult kasvanud, piirkonda saadetakse relvi ja laskemoona, võitlejatele antakse väljaõpet, luure- ja logistikatoetust.

«Kõike seda eitatakse süstemaatiliselt, mis teeb asja segasemaks,» ütles NATO ametnik.

Ukraina suursaadik Euroopa Liidu juures Kostiantõn Jelissejev kutsus täna allianssi üles osutama Kiievile ulatuslikku sõjalist abi. Tema sõnul peaksid laupäeval kogunevad EL-i liidreid langetama agressori peatamiseks otsuse edasiste resoluutsete Vene-vastaste sanktsioonide ning ulatusliku sõjalise ja tehnilise abi kohta Ukrainale.

EL-i laupäevase tippkohtumise kavas on ühenduse kõrgete ametikohtade täitmine, kuid Ukraina teema tõuseb sealgi olulisena esile.

Vahetult enne tippkohtumist Brüsselis kohtub Ukraina president Petro Porošenko Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja EL-i Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuyga.

Nädala pärast toimub ka NATO tippkohtumine Walesis, kus esialgu pidi peateemaks olema rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude lahkumise järgne olukord Afganistanis, ent viimase viie kuu sündmused Ukrainas on alliansi suunitlust oluliselt muutnud ja esiplaanil on Euroopa muutunud julgeolekuolukord ning Ukraina saatus.

USA andmeil on Venemaa saatnud Ukraina territooriumile uusi tanki- ja soomukikolonne ning juhib mässuliste vastupealetungi Luganski ja Donetski piirkonnas. 

Kiiev süüdistas täna Venemaad avalikult otseses sissetungis Ukrainasse. Ukraina võimud teatasid, et venemeelsed on oma kontrolli alla haaranud piiriäärse Novoazovski linna ja ähvardavad järgmisena üle võtta strateegilise sadamalinna Mariupoli.

President Petro Porošenko jättis kriisisituatsiooni tõttu ära ka visiidid Türki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles