Venemaa hoiatus oma kodanikele: USA luureteenistus võib teid röövida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeerium hoiatab välisriikidesse sõitvaid venelasi, et seal võivad nende vastu huvi tunda USA ametnikud või julgeolekutöötajad ning neid võidakse isegi röövida ja kinni pidada.

Ministeeriumi teadaandes seisab, et maailmas on Venemaa vastasus silmnähtavalt kasvanud, edastab iltalehti.fi.

Vene võimude sõnul on venelased USAle niiöelda pinnuks silmas pärast seda, kui Krimm liitus Venemaaga. Selle tõttu võib USA Venemaa kodanikke «jahtida» kolmandates riikides.

«USA ei pruugi Venemaa kodaniku kinnivõtmisest meie konsuleid teavitada. Kui Vene kodanik USAs kohtu alla võidakse anda, siis õigusmõistmine tema üle ei ole kindlasti õiglane ega erapoolet,» jätkus teadaanne.

Vene välisministeerium soovitab oma kodanikel selle tõttu välisriikide külastamisest loobuda või neid külaskäike vähendada.

Eriline hoiatus aga anti nende riikide suhtes, mis on USAga sõlminud kahepoolse väljaandmislepingu.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitsi sõnul ei ole tegemist siiski reismiskeeluga, vaid soovitusega, mille abil saab võimalikke probleeme ennetada.

Venemaa andis esimese sellise hoiatuse aasta tagasi. Selle põhjuseks toodi, et USA on viinud Vene kodanikke ilma Moskva teadmata USAsse ja andnud seal kohtu alla.

Esimene selline juhtum puudutas vene pilooti Konstantin Jarošenkot, kes võeti ameeriklaste poolt Liibüas kinni ja kes anti New Yorgis kohtu alla. Jarošenko kannab nüüd USAs 20 aasta pikkust vanglakaristust kokaiini salakaubandusega tegelemise eest.

Jarošenkost veelgi kuulsam venelane on relvaärimees Viktor Bout, kes tabati Tais. Tai võimud loovutasid ta USAle, kus talle määrati 25 aasta pikkune vanglakaristus.

Bouti peetakse Hollywoodis valminud filmi «Lord of War» peategelase prototüübiks. Peategelast kehastas Nicolas Cage.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles