Marianne Mikko: inimõiguste olukord Moldovas kriitiline

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko.
Marianne Mikko. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Euroopa Parlamendi liige Marianne Mikko leiab, et Moldova peab senisest enam tegelema inimõiguste kaitse ning meediavabaduse tagamisega.

«Euroopa Parlamendi Moldova delegatsiooni juhina muretsen ma inimõiguste olukorra pärast Moldovas. Vangide piinamine, väärkohtlemine ning mitmete muude inimõiguste rikkumine on endiselt levinud,» nentis Mikko Brüsselis toimunud arutelus.

Marianne Mikko sõnul on vangide piinamine ning väärkohtlemine Moldova politseijaoskondades ning vanglates tavapärane tegevus, milles ei nähta midagi halba.

«Püüded ühtlustada seadusi rahvusvaheliste standarditega ei ole kaasa toonud muutusi igapäevaelus. Võimud ei tegele piisavalt politseinike ja vanglaametnike koolitamisega. Inimõiguste rikkumise kohta esitatud kaebuste uurimised on ebapädevad või ei algatata neid sootuks,» selgitas Mikko.

Mikko hinnangul on Moldovas probleeme ka teiste põhiõiguste tagamisega.

«Kasutades oma õigust sõna- ning väljendusvabadusele, kritiseerisid noored tudengid internetiportaalides ning foorumites Moldova valitsust. Sellele järgnenud sanktsioonid on vastuolus kodanike põhiõigustega,» ütles Mikko.

«Kuna Moldovas on järgmise aasta kevadel üldvalimised, tuleb meediavabadusele pöörata kõrgendatud tähelepanu. Võimud ei reageeri ajakirjanike õiguste rikkumisele. Avalikkusele puhutakse hambasse. Niisugune olukord on ohtlik, et mitte öelda kriitiline,» rõhutas Mikko.

«Euroopa Liit peab jätkama koostööd Moldovaga. Peame jagama oma kogemusi ning aitama lahendada probleeme. Moldova peab senisest enam austama euroopalikke väärtusi,» toonitas Mikko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles