Putin kutsus Kiievit Ida-Ukrainale riigi staatust andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin gloobusega 29. augustil Seligeri noortefoorumil.
Vladimir Putin gloobusega 29. augustil Seligeri noortefoorumil. Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina konflikti lõpetamise kõnelustel tuleb arutada ka piirkonna riikluse küsimust, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Me peame alustama otsekohe sisulisi kõnelusi ... Kagu-Ukraina ühiskonna poliitilise organiseerimise ja riikluse üle eesmärgiga kaitsta seal elavate inimeste seaduslikke huve,» ütles Putin reedel salvestatud usutuses Vene uudisteagentuuridele. Kaug-Idas antud pressikonverentsi kandis üle televisioon.

Putin väitis, et Ukraina sõjavägi kasutas neile Donbassis piiramisrõngasse sattunud sõdurite väljatoomiseks tagatud relvarahu oma huvides.

«Nad kasutasid neile omakaitse poolt antud vaheaega ümbergrupeerumiseks, reservide koondamiseks ja katseks oma sõdurid jõuga piiramisrõngast välja tuua.»

«See tekitab usaldamatust ja suurendab ohvrite arvu.»

Putin manitses Ukrainat talve tulekul mõtlema, kuidas elanikud külmaga hakkama saavad.

«Minu arvates ei mõtle sellele enam keegi peale Venemaa,» ütles ta vastuseks ajakirjaniku küsimusele, kuidas Kagu-Ukrainasse jäänud inimesed karmi talve üle elavad.

Vene presidendi sõnul olukorda võimalik lahendada: «Kõigepealt tuleb lõpetada viivitamatult vaenutegevus ja alustada vajaliku infrastruktuuri taastamist.»

Putini sõnul ei tasu arvata, et mässulised ei alusta vastutegevust ja jäävad kõneluste ootuses pealt vaatama, kui Kagu-Ukraina linnu ja külasid tulistatakse.

Ta süüdistas Ukraina kriisi puhkemises lääneriike, heites neile ette «riigipöörde» toetamist endise presidendi Viktor Janukovõtši vastu. «Riigipöörde toetamine, relvastatud võimuhaaramine ja protestijate relvajõul mahasurumine. Kas need on kaasaegse Euroopa väärtused? Ma leian, et meie kolleegidele tuleks seda meelde tuletada,» lausus ta.

«Nad pidanuks teadma, et Venemaa ei saa kõrvalt vaadata, kui vene rahvast valimatult tulistatakse,» lausus Vene riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles