Medvedev tunnustas separatistlike piirkondade sõltumatust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev.
Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: AP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev allkirjastas dekreedi, mille kohaselt Venemaa tunnustab ametlikult separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõltumatust.

«Ma olen allkirjastanud määruse Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamiseks,» ütles Medvedev pärast tänast julgeolekukomisjoni koosolekut televisioonile antud intervjuus, vahendas AFP.

Samuti kutsus president üles teisi riike Venemaa eeskuju järgima.

Medvedevi kinnitusel on otsus kooskõlas ÜRO põhikirjaga, OSCE dokumentidega ja 1975. aastal allkirjastatud Helsingi lõppaktiga.

«See polnud kerge otsus, kuid see oli ainuke võimalus, kuidas säästa inimeste elusid,» lisas Medvedev.

Medvedev kritiseeris Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili tegevust, kes tema hinnangul tegi 8. augustil «valiku poliitiliste eesmärkide saavutamiseks genotsiidi kasuks».

Gruusia asevälisminister Giga Bokeria taunis Venemaa presidendi otsust ja nimetas seda Gruusia territooriumi «varjamatuks annektsiooniks».

Medvedevi otsust on kritiseerinud ka Rootsi välisminister Carl Bildt, kes nimetas seda «tahtlikuks rahvusvahelise õiguse rikkumiseks».

Venemaa parlamendi alam- ja ülemkoda võtsid eile vastu dokumendi, millega tunnustati separatistlike piirkondade iseseisvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles