Nestor soovitab mõtlematutest ekspertarvamustest Kohvri küsimuses hoiduda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Eiki Nestor.
Riigikogu esimees Eiki Nestor. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu esimees Eiki Nestor kutsus tänasel riigikogu avaistungil peetud kõnes hoiduma mõtlematutest ekspertarvamustest Eston Kohvri Venemaale viimise teemadel, sest need võivad kahju tekitada.

«Riigikogu selle koosseisu viimased kuus töökuud saavad olema selle poolest erilised, et me alustame täiskogu istungitega oluliselt muutunud maailmas. Maailmas, kus üks impeerium on häbematult ja relvade toel asunud suurendama oma mõjusfääri. Maailmas, kus pingete üleskruvimiseks on taaselustatud kunagine Põhja-Korea komme korraldada piiriüleseid inimrööve. Maailmas, kus on mõistetud, et külma sõja lõpp kui selline, on ilmselt otsa saanud. Aastakümnete tagused käitumisnormid enam hästi ei toimi ja uute lahenduste otsimine käib,» kõneles Eiki Nestor.

Nestor tõi esile, et riigikogu on alati hoidunud vägikaikaveost välis- ja kaitsepoliitika teemadel. «Soov on, et ka dramaatiliselt ärevas uues olukorras jätkuks sama liin ja arusaamine,» lausus riigikogu esimees. Tema sõnul on sellise käitumise eelduseks kaks teadmist: esiteks tavapärasest avatum suhtlus valitsuse ja riigikogu vahel, teiseks arvamuste vahetuse konstruktiivsus. «Erakondade vaheline võistlus teemal «kes on õigem eestlane» on siinkohal kohatu,» märkis ta.

Nestor lisas, et kahjuks võib nüüd mingeid märke sellest siiski näha. «Ka reedeses Eesti riigiametniku vägivaldse Venemaale viimise asjus peaks ekspertidest arvajad ära tundma, kus nad võivad oma arvamustega teha hoopis kahju nii sellele ametnikule kui ka Eesti Vabariigile. Hoidugem sellest. Tõsiselt,» rõhutas Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles