Sinisalu: me ei ole huvitatud pingete süvendamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedene pressikonverents kaitsepolitseis.
Reedene pressikonverents kaitsepolitseis. Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja piirivalveamet ning kaitsepolitsei korraldasid täna õhtul briifingu, kus andsid selgitusi piiriturvalisuse ning eriteenistuste reedese intsidendi kohta Eesti-Vene piiril.

Kell 17 alanud briifingul rääkisid piiriturvalisusest politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ning piiriintsidendi lahendamisest kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu. «Etteruttavalt saame öelda, et olulist teavet juurde pole laekunud, kuid vahest saame mõnda asja veidi enam avada,» ütles kaitsepolitsei pressiesindaja enne pressikonverentsi.

PPA peadirektor kinnitas pressikonverentsil, et Eestis on piiriturvalisus tagatud. Vaheri sõnul oli reedel kokku lepitud, et PPA ei valva piiri, nagu seda tehakse iga päev. «Võib öelda, et tekitasime kapole akna, et nad saaksid viia läbi oma operatsiooni,» ütles Vaher. Näiteks ei töötanud tema sõnul sel päeval piirijälgimistehnika, kuid see oli teadlik samm, mis oli kapoga kooskõlastatud. Vaher lisas hiljem, et kapo operatsiooni ajal valvas piiri kapo, mitte PPA.

«Riigi hüvanguks sellise operatsiooni läbiviimine on ainuke võimalus, sest vastane käitub samamoodi,» ütles Vaher ning lisas, et konkreetse operatsiooni eesmärk oli seotud riigi turvalisusega.

Kapo peadirektor Arnold Sinisalu kinnitas ka seda, et Kohvrile määrati täna Venemaa poolt kaitsja ning lisaks tehti talle täna ka arstlik ülevaatus, millest selgus, et mehe tervisega on kõik korras.

Vaheri sõnul on pärast Ukraina kriisi algust kahe riigi piiriesindajate suhted halvenenud. Kui enne olid venelased valmis tunnistama ebaseaduslikke piiriületusi, siis peale Ukraina sündmusi see enam nii ei ole. Nii kestab täna kell 13 alanud piiriesindajate kohtumine senini, kuna läbirääkimised ei ole kulgenud väga sujuvalt.

Kapo peadirektori sõnul on piisavalt andmeid, et sündmus toimus Eestis. Kas see akt ka kunagi avalikustatakse, ei osanud ta öelda. Kuna praegu on tegemist ka kriminaaluurimise tõendiga, siis tõenäoliselt seda veel ei avalikustata. Me ei ole praegu mingit moodi huvitatud pingete süvendamisest, ütles Sinisalu. Just pingete eskaleerumise tõkestamine ning Kohvri kaitsmine on põhjusteks, miks ei ole praegu võimalik kõiki detailseid asjaolusid avalikustada, lisas ta.

Sinisalu sõnas, et täna hommikul võttis ühendust Vene riigi poolt Eston Kohvrile määratud kaitsja. «Ta rääkis olukorrast. Advokaat kinnitas, et on tehtud arstlik ülevaatus. Kohver oma tervise üle ei kurda.»

Sinisalu lisas ka, et kui Venemaa pool lähtub sellest, et Kohver oli ebaseaduslikult Venemaa territooriumil ja kandis seal endaga relva ning suures koguses raha, siis seda vaadeldakse spionaažina. Eesti lähtekoht on aga endiselt, et juhtum leidis aset Eesti territooriumil. Ka kapo sisemine kord näeb ette, et ametnikud ei käi Venemaal, märkis Sinisalu.

Sinisalu ja Vaher andsid juhtunust täna ülevaate ka välis-, kaitse-, sise- ja rahandusministrile, kes veendusid, et Eesti ja Venemaa piiriesindajate poolt reedel sündmuskoha ülevaatuse järel vormistatud aktides kinnitasid mõlemad osapooled oma allkirjaga, et piiril toimus kaitsepolitseiniku kinnivõtmisega päädinud inimeste liikumine suunaga Venemaalt Eestisse ja tagasi Venemaale.

Ka näidati ministritele valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel sündmuskoha vaatluse videosalvestist ning muid kriminaalasja materjale, mis kinnitavad samuti, et politseiniku jõuga kinni võtmine sai alguse Eesti territooriumilt piiri läheduses.

Reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati, teatas kaitsepolitsei.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles