USA julgeolekuekspert: Kohver ilmselt vabastatakse, aga see pole lahendus

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiatus Eesti-Vene piiril.
Hoiatus Eesti-Vene piiril. Foto: SCANPIX

Julgeolekueksperdi Mark Galeotti sõnul ei tasu Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohvri vahistamise pärast liialt muretseda – küll ta õige pea koju saab – muretsema peaks hoopis Venemaa plaanide pärast lääneriike ja liitlasi lõhestada.

Postimehega rääkinud Galeotti on New Yorki Ülikooli õppejõud. Venemaa julgeolek ja piiriülesed kuriteod on tema ekspertiis.

Ta ei püüa karvavõrdki ilustada, mida Kohvri kinnipidamine tema arvates tegelikult tähendab: Moskva näitab, et USA presidendi Barack Obama sõnad olid vaid… sõnad.

Kas Eesti kaitsepolitsei ametniku kinnipidamine just nüüd on juhus või osake Venemaa suurest plaanist?

See ei ole kokkusattumus. Võime ju arvata, et see võis olla seotud smugeldamisega, kuhu olid kaasatud korrumpeerunud Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) liikmed, sest korruptsioon ja kuritegevus on FSBs üpris juurdunud. Teisest küljest, minu kogemuste põhjal nendega, on neil väga selge arusaamine, kui kaugele nad võivad minna. Kreml on valmis neile andma palju vabadust, aga kui nad muutuvad poliitiliselt ebamugavaks, astub Kreml vahele. Aga täismahus haarang suitsugranaatide ja [raadioside] segamisega, et püüda kinni välismaalasest julgeoleku ametnik? Ükski neist korrumpeerunud ametnikest ei mõtleks midagi sellist omapäi teha. Seetõttu pidi see Moskvast tulema, kõige kõrgemalt.

See juhtus hetkel, mil Eestil oli rohkem tähelepanu Obama külaskäiguga seoses. Kas ka see ei olnud juhus?

Ma arvan küll. See on osa suuremast kampaaniast, mida Venemaa lääne vastu on suunanud. Venemaa praegused taktikad on vägagi suunatud lääne ühtsuse õõnestamisele. Eesti on Venemaa jaoks paljudel põhjustel üheks fookuspunktidest: alates venekeelsest vähemusest lõpetades Eesti pühendumisele lääne väärtushinnangutele. Nad tahtsid demonstreerida, et sellest pole midagi, et Obama ja NATO selliseid avaldusi teevad. Venemaa tahab oma sammudega öelda, et need on vaid sõnad. Et ärge arvake, et need tegelikult ka midagi tähendavad, sest me võime ikka teha, mida soovime.

Aga võiks ka öelda, et FSB on juba aastaid Kohvrit püüdnud tabada. Et see on lihtsalt juhus, et neil see nüüd lõpuks õnnestus.

Millal viimati korraldas üks riik sellise haarangu, et püüda kinni välisjulgeolekuametnik? Ja tegu ei olnud ametnikuga, kes arreteeriti Moskvas seal salaja tegutsemise pärast.

Millal siis?

Mulle ei meenu ühtki juhtumit Euroopast. Külma sõja ajal aegajalt napsati inimesi Saksa piiril, aga need olid sakslased, kes tabasid sakslasi. Muidu peaksime ilmselt vaatama Pakistani piirile. Seda ei ole juhtunud. Esiteks, see mees [Eston Kohver] ei ole nii oluline. Ma ei püüa seda juhtumit alahinnata, aga ta ei ole mõni tuumateadlane, kes just mõtles mõne erilise leiutise välja, mis muudab murrangulisest sõjapidamist. Ta on professionaalne julgeolekuametnik, aga üks pajudest. Selleks ei käivitata diplomaatilist intsidenti, et ühte tüüpi kinni püüda. Isegi sellisel juhul ei oleks kohalik julgeolekuteenistus seda operatsiooni Moskvaga konsulteerimata läbi viinud. Nii et ei, pole võimalik, et see juhtum oleks midagi muud kui sihilik. See on poliitiline operatsioon.

Kuidas me sellele nüüd vastama peaksime? Mida peaksime tegema?

Selle juhtumiga peaks tegelema kahel tasandil. Peale ilmselgete diplomaatiliste kaebuste peab Eesti ka otsustama, kas ta tahab kõrgemal tasemel samaga tasuda. See tähendaks näiteks saatkonnast inimeste lahti laskmist. See on midagi sellist, mida venelased eeldavad. Ja tegelikult on Eestil selleks ka piiratud vahendid. Tõeline võimakus tuleks Brüsselist, Washingtonist, Berliinist, Euroopa Liidu või NATO riikide institutsioonidest. See ongi kogu asja mõte! See on väljakutse, et näha, kui oluliseks ülejäänud liitlased seda peavad. Kas lääs teatab, et teeb midagi põhjapanevat või vaid, et taunib juhtumit, aga et on olemas ka suuremaid küsimusi. Putin usub, et lääs on liiga lõhenenud, distsiplineerimata ja ausalt öeldes ka liiga nõrk, et Venemaale vastu hakata.

Milline mäng! Kas peaksime Kohvri kellegi vastu vahetama näiteks?

See oleks klassikaline viis. Kui teil on kedagi, kelle vastu vahetada.

Meil peaks kolm julgeoleku teenistujat kinni istuma.

Vahetus on üks võimalustest. See lahendaks küll selle mure, et Kohver koju tagasi saada. Aga see ei lahenda põhilist poliitilist küsimust. Nagu ma ütlesin, on see selgelt osa Venemaa katsest, nende provokatsioonist. Küsimus on selles, et kuidas nende tasemel käituda, mitte vaid selles, kuidas [Kohver] koju saada.

Kuidas venelased Kohvrit kohtlevad?

Ma ei usu, et väga halvasti. Ilmselt proovivad nad teda üle kuulata. Ma ei arva ka, et nad ta 20 aastaks vangi panevad. Nende eesmärk on saada lühiajalist diplomaatilist eelist.

Nii et ta ei jää 20 aastaks vangi?

Võib-olla nad mõistavad ta süüdi, aga ilmselt proovivad nad kuidagi nii korraldada, et ta saaks varem välja. Muidu saab temast pikaajaline häbiplekk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles