Palling: meie regioon on ELi juhtimises väga hästi esindatud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palling
Kalle Palling Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling avaldas pärast Euroopa Komisjoni kohajaotuse selgumist heameelt, et meie regioon on Euroopa Liidu juhtimisstruktuurides väga hästi esindatud, sest komisjoni asepresidentideks tõusevad Eesti eelmine valitsusjuht Andrus Ansip, lätlane Valdis Dombrovskis ja soomlane Jyrki Katainen, lisaks asub ülemkogu eesistujana tööle Poola endine peaminister Donald Tusk.

«Oleme rahul, et Andrus on nüüd osa Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri lähimast meeskonnast. Endised peaministrid on teemajuhtidena kahtlemata parim valik,» ütles Reformierakonda kuuluv Palling Postimehele ning lisas, et teemajuhid tegutsevad samasuguste volitustega kui komisjoni president.

Samuti märkis ta, et Junckeri komisjonis kehtestatavad uued juhtimispõhimõtted ei ole Ansipile võõrad, sest ka peaministrina juhtis ta valitsust ühtse valitsuse põhimõttel.

Pallingu sõnul on Eesti kogu oma 10-aastase liikmesuse jooksul soovinud pürgida Euroopa Liidu tuumikusse. Ansipi positsiooni uues komisjonis peab ta tunnustuseks viimasel kümnel aastal kantud väärtustele ja hoiakutele. «Usun, et Andruse nimetamisel on tegemist tunnustusega mõlemale, nii Andrusele tema saavutuste ja isikuomaduste tõttu kui ka Eesti riigile saavutuste eest infoühiskonna arendamisel,» lausus ta.

Digitaalse siseturu loomine saab uue komisjoniga loodetavasti täiesti uue hoo ja hingamise. Tegemist on prioriteediga number kaks Junckeri tööprogrammis.

Eesti seisukohalt on tema kinnitusel oluline, et meie regioon on Euroopa Liidu juhtimisstruktuurides väga hästi esindatud. «Lisaks sellele, et Donald Tuskist sai ülemkogu eesistuja, on Junckeri lähimeeskonnas lisaks Andrusele ka asepresidentidena Valdis Dombrovskis ja Jyrki Katainen,» sõnas riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni juht.

Pallingu hinnangul võib olla ka sellega väga rahul, et Eestist pärit volinikule on usaldatud uues komisjonis just Euroopa digitaalse ühisturu arendamine. «Nagu on öelnud ka vabariigi president, siis oleme üks väheseid ühiskondi, kus on ka tegelikult olemas igapäevane kogemus infoühiskonnas elamisest ja selles toimimisest,» ütles ta.

Ansipi vedada saavad tema sõnul äärmiselt olulised Euroopa Liidu reformid nagu sidepakett, autoriõigused, e-kaubandus ja andmekaitse ning infoühiskonna taristu arendamine. «Digitaalse siseturu loomine saab uue komisjoniga loodetavasti täiesti uue hoo ja hingamise. Tegemist on prioriteediga number kaks Junckeri tööprogrammis,» viitas ta.

Eesti jaoks teeb portfellijaotuse Pallingu sõnul veelgi perspektiivsemaks asjaolu, et 2018. aasta Euroopa Liidu eesistumise tähelepanu võiks minna just infoühiskonna temaatikale.

Uue komisjoni moodustamise loogikast rääkides lisas ta, et täna avalikuks tehtud portfellide jaotus peegeldab hästi ka arusaama laiapõhjalisest koalitsioonist. Liberaalid said kaks asepresidendi kohta ja kõigi liberaalidest volinike saadud portfellid on väga head, ütles Palling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles