Läti on Eestit igal võimalusel valmis aitama

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti kett 25 Vabaduse Väljakul.
Balti kett 25 Vabaduse Väljakul. Foto: SCANPIX

«Me ei tea täpselt, mis juhtus,» ütles Läti välisministeeriumi pressiesindaja Kārlis Eihenbaums kaitsepolitseiniku Eston Kohvri röövi kommenteerides. «Aga kui Eesti kaitsepolitsei meilt abi paluks, teeksime kõik, mis meie võimuses.»

Eihenbaumsi sõnul on lätlased Kohvri kinnipidamisest eelmisel reedel šokeeritud.

«Kõik soovivad teada, miks see juhtus,» ütles ta. «Loodame, et see on vaid arusaamatus.»

Samas ei ole tema teada mingeid konkreetseid samme Lätis astutud vältimaks sarnaseid julgeolekuriske.

Läti oli esimene riik, kust saabus Kohvri kinnipidamisele järgnenud avaldus, milles Läti välisministeerium kinnitab, et lõunanaaber seisab Eesti kõrval.

Homme kohtuvad Põhja- ja Baltimaade välisministrid.

Eihenbaums ütles, et Läti välisminister Edgars Rinkēvičs arutab Eesti kolleegi Urmas Paetiga kindlasti Kohvri juhtumit.

Leedu suursaadik Neilas Tankevičius ütles täna Postimehele, et Kohvri juhtum on signaal Balti riikidele.

«Peame sellesse tõsiselt suhtuma ja veelgi enam NATO, Euroopa Liidu ja ÜROga tegema koostööd julgeoleku ja kaitse küsimustes,» ütles ta.

Reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Vene meedia väitel kahtlustatakse vahistatud Kohvrit spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles