Sotsid pooldavad piiriäärsete alade müüki võõrriikide kodanikele

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir Setumaal Võmmorski lähedal.
Eesti-Vene piir Setumaal Võmmorski lähedal. Foto: Oliver Matkur

Tuleva nädala kolmapäevaks kutsusid riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmed siseminister Hanno Pevkuri ja kaitsepolitseiameti peadirektori Arnold Sinisalu enda juurde selgitusi jagama, miks ei tohi piiriäärseid alasid müüa võõrriikide kodanikele.

Venekeelsete valijatega järjest rohkem flirtivad sotsid rääkisid sellest soovist juba koalitsioonikõnelustel. Siis ütles Reformierakond kindla «ei», kuna kaitsepolitsei on juba varem koostanud ohuhinnangu, mille järgi  oleks selline müük oht Eesti julgeolekule.

Hiljuti tuli teema taas jutuks võimuliidu eestseisuses, kus sotsid teatasid, et sooviksid toetada parlamendis Keskerakonna fraktsiooni eelnõu, mis lubaks peaaegu 180 000-l Eestis pikaajalise elamisloa alusel elaval inimesel osta 0,2 hektari ulatuses maad Venemaa piiri lähistel.

Eelnõu koostaja on riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Mihhail Stalnuhhin ja eelnõu kutsutaksegi riigikogus «Stalnuhhini eelnõuks».

Reformierakond laitis ka eestseisuses selle maha, eriti arvestades praegust julgeolekuolukorda. Ka oravapartei julgeolekustrateegias on kirjas punkt «Säilitame piirangud võõrriikide kodanikele piiriäärsete maade omandamisel».

Reformierakonna juhatuse liige, siseminister Hanno Pevkur pidas kohatuks praegu üldse sellist teemat tõstatada. «See on täiesti arusaamatu,» ütles ta. «Võttes arvesse tänast seisu Venemaa piiri peal on see kohatu. Täna tuleb teha kõik, et muuta piir turvalisemaks, mitte müüa maad Venemaa kodanikele.»

Pevkurile ja Sinisalule saatis kutse tulla kohale 17. septembril kella 10ks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni esimees Karel Rüütli. Viimase sõnul on piiriäärsete maade müük vaid üks teema, millest nad ministriga rääkida soovivad.

«Soovime selgitusi näiteks Sisekaitseakadeemia kolimisest Ida-Virumaale ja muu hulgas ka [sise]ministri hinnangut nn Stalnuhhini eelnõule,» ütles Rüütli.

Tema sõnul ei ole kindlat plaani eelnõu toetada, aga sotsid tahavad saada selgust ja kuulda, millised ikkagi on need ohuhinnangud.

«Tahame neid ohte arutada ja teada, millal ja kas üldse on võimalus maid soovijatele müüa. Ei ole nii, et me nüüd hirmsasti soovime Stalnuhhinit toetada,» lisas Rüütli.

Aga milline on sotside positsioon Sisekaitseakadeemia kolimise suhtes, mida toetab ka Isamaa ja Res Publica Liit?

«Oleme toetanud seda mõtet, aga tingimusel, et hariduskvaliteet ei langeks. See oleks selge sõnum ka Ida-Virumaale, et riik elab ka väljaspool Tallinna. Meie jaoks on oluline regionaalpoliitiline aspekt,» lausus Rüütli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles