Kohver loobus Eesti valitud kaitsjatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Moskva kohtumajas.
Eston Kohver Moskva kohtumajas. Foto: Ekraanitõmmis

Eesti-Vene piiri lähistel septembri algul kinni võetud ja Moskvasse toimetatud kaitsepolitseinik Eston Kohver loobus Eesti riigi poolt tema kaitsjateks valitud Mark Feiginist ja Nikolai Polozovist.

«Praegu on uurija kaudu see info laekunud,» ütles välisminister Urmas Paet Postimehele ja lisas, et otsekontakti pole vanglas hoitava Kohvriga kellelgi peale uurijate ja FSB ning seetõttu pole Kohvri otsusest ka rohkem teada. «Usun, et kõik saavad aru, et ta on siiski 24/7 selles keskkonnas, kus ta on nende inimeste mõjusfääris, kelle mõjusfääris ta on.»

Välisministeeriumi pressiteates nimetas Paet Kohvri otsust advokaatidest loobuda ning jätkata talle Vene riigi poolt määratud kaitsjaga kahetsusväärseks, kuid ütles, et Kohver pole oma valikutes vaba. Tema sõnul soovis Eesti advokaatide määramisega tagada talle parima õigusliku kaitse.

«Oleme tänulikud Mark Feiginile ja Nikolai Polozovile nende ekspertabi eest Eston Kohvri juhtumi puhul,» lausus Paet ja lisas, et Feigini ja Polozovi usaldusväärsuses ja asjatundlikkuses pole kahtlust.

Ma võin öelda vaid üht: tema olukord on väga halb, reaalselt väga halb. Olukord on üha enam väljaspool tema kontrolli.

Paeti sõnul on olukord praegu keeruline, kuid Eestil on palju liitlasi ja sõpru, kes meid mõistavad ja toetavad. «Nõuame Eston Kohvri Eestisse tagasisaatmist,» ütles ta ja kinnitas, et Venemaa tegevus mehe Venemaale viimisel ning Moskva vanglas kinnihoidmisel on vastuolus rahvusvahelise õigusega.

Samuti kinnitas Paet, et Eesti taotleb jätkuvalt, et Kohvriga saaks uuesti kohtuda ka Eesti konsul.

Kaitsepolitseiameti pressiesindaja Harrys Puusepp kinnitas samuti Postimehele, et Eesti jätkab kõikvõimalikke pingutusi, et Eston Kohver saaks vabaks ja tagasi Eestisse.

«Oluline on mõista, et Eston Kohvrit hoitakse ebaseaduslikult vanglas kinni tänaseks juba 12 päeva ning on kõik põhjused mitte uskuda, mida tema kohta ja tema poolt sellisest olukorrast teada antakse Vene riigi eriteenistuse kaudu,» lisas kapo esindaja.

Advokaat: Kohvri olukord on reaalselt väga halb

Polozov ütles Postimehele, et Eesti välisministeerium tegi ammendava avalduse, ning soovitas täiendavaid kommentaare küsida neilt. «Edasisi samme las kommenteerib samuti Eesti välisministeerium,» lausus ta.

Ka Feigin ütles, et tal pole Eesti välisministeeriumi pressiteatele midagi lisada, ning märkis, et enam-vähem on kõik selge.

Ta ei soovinud vastata, kas Kohver võttis otsuse advokaatidest loobuda vastu FSB surve all, öeldes vaid, et ei saa seda ümber lükata ega kinnitada. «Seda, mida ma tean, ma ei saa kommenteerida, sest ma pole enam Kohvri advokaat. Ma võin öelda vaid üht: tema olukord on väga halb, reaalselt väga halb. Olukord on üha enam väljaspool tema kontrolli. Praeguses olukorras saab teda aidata ainult Eesti valitsus,» ütles Feigin Postimehele.

Uudisteagentuurile BNS lisas ta, et juhtum on erakordselt keeruline ning «see, mis kuulub avalikult arutamisele, uskuge mind, pole kahjuks sugugi see, mis tegelikult toimub». «Eesti juhtkond on kõigest teadlik ja tunneb asja tuuma seestpoolt. Advokaadisaladuse tõttu ei saa ma midagi kommenteerida, kõik küsimused tuleb adresseerida sinna,» lausus Feigin.

Uudisteportaal Rosbalt kirjutas täna kohtu pressiteenistusele viidates, et Moskva Lefortovo kohtusse jõudis Kohvri avaldus, kus on kirjas, et ta loobub oma kaitsjatest. Seetõttu ei menetle Lefortovo kohus portaali teatel enam ka samade advokaatide esitatud avaldust, mis sisaldas kaebust Kohvri vahistamise üle.

Vene võimud süüdistavad Kohvrit spioneerimises, milles süüdimõistmisel võib kohus määrata 10-20 aasta pikkuse karistuse. Uurijate taotluse järgi peetakse eestlast kinni 5. novembrini, märkis portaal.

Vene eriteenistus võttis Kohvri Eesti territooriumil kinni 5. septembri hommikul ja toimetas ta Moskvasse, kus teda hoitakse FSB Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles