Pevkur: jätkame pingutusi, et konsul saaks Kohvriga kohtuda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Erik Prozes / Postimees

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on Eesti ametiasutuste praegused pingutused suunatud sellele, et Eesti konsul saaks kohtuda Moskvas vangis hoitava kaitsepolitseiniku Eston Kohvriga, et paika panna edasine kaitsetaktika.

Pevkur ütles Postimehele, et praegused pingutused on suunatud sellele, et konsul saaks Kohvriga uuesti rääkida. «Kuna ta kahest konkreetsest kaitsjast loobus, siis meil on vaja teada saada, mismoodi me kaitsetaktikaga edasi liigume,» lausus ta, kuid nentis, et praegu võimaliku kohtumise aega teada ei ole. «Ma ei ole kuulnud ka saadiku käest, et Vene pool oleks öelnud, millal konsul sinna juurde saab.»

Eesti konsul on Kohvriga seni kohtunud kaks korda eelmisel nädalal. Üleeile teatas Kohver aga otsusest loobuda Eesti riigi poolt tema kaitsjateks valitud Mark Feiginist ja Nikolai Polozovist ning jätkata talle Vene riigi poolt määratud kaitsjaga. Seetõttu ei menetle Lefortovo kohus enam ka samade advokaatide esitatud kaebust Kohvri vahistamise asjus.

Välisminister Urmas Paet nimetas Kohvri otsust üleeile kahetsusväärseks, kuid ütles, et Kohver pole oma valikutes vaba. «Usun, et kõik saavad aru, et ta on siiski 24/7 selles keskkonnas, kus ta on, ja nende inimeste mõjusfääris, kelle mõjusfääris ta on,» ütles ta kolmapäeval Postimehele.

Vene eriteenistus võttis Kohvri Eesti territooriumil kinni 5. septembri hommikul ja toimetas ta Moskvasse, kus teda hoitakse FSB Lefortovo vanglas.

Eestis alustas kaitsepolitsei juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad ebaseaduslikku vabaduse võtmist ning vägivallaga riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist. Eile esitas riigiprokuratuur Venemaale õigusabitaotluse, et saada Kohvri kinnipidamise ja tema suhtes läbi viidava kriminaalmenetluse kohta ametlikku informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles