Parteitipud pistavad rinda Harju- ja Raplamaal

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Avalikkuse ees julgeoleku- ja majanduspoliitikaga programmilisi punktivõite korjavad suurparteid tegelevad sama aktiivselt mõtte- ja paigutustööga, kes kuhu piirkonda märtsikuistel valimistel esinumbriks panna.

Praeguse riigikogu koosseisu parteide juhtide puhul on üsna kindel, et sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peaministrikandidaat Juhan Parts ja Reformierakonna juht, peaminister Taavi Rõivas kandideerivad Harju- ja Raplamaal, kus läheb jagamisele kõige rohkem mandaate – 14.

Teiseks atraktiivseks valimisringkonnaks on Tallinna kesklinn, Lasnamäe ja Pirita, kus on mängus 11 mandaati. Suure tõenäosusega jääb see endiselt Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare areeniks. IRLi poolt võib talle seal vastanduda ja Eesti valijaid püüda Eerik-Niiles Kross.  

Lisaks Tallinnale on tavapäraselt põnevaks võitluskohaks Tartu linn. Sotse esindab seal europarlamendi valimiste eel parteisse astumisest teatanud saatejuht ja kirjanik Mihkel Raud. IRLi poolt kandideerib Tartus Margus Tsahkna ja on veel lahtine, kas Tartu linnas või Jõgeva- ja Tartumaal on rahval võimalus hääletada endise Tartu Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo poolt.

Reformierakond on suutnud alati Tartus ära kasutada oma ametisoleva linnapea positsiooni. Võib arvata, et Tartus läheb head tulemust tegema töö- ja tervishoiuminister Urmas Kruuse, endine Tartu linnapea. Praegune ülikoolilinna meer Urmas Klaas osaleb suure tõenäosusega samuti valimistel, kuid on juba ette öelnud, et linnapea kohalt ta tagasi riigikokku minna ei plaani.

Julgeolekuteema üheks valimisvaalaks valinud Reformierakond on oma riigikaitse strateegia koostamisel kasutanud erukindral Ants Laaneotsa abi, mis viitab sellele, et suure tõenäosusega astub arvatavasti Tartus Reformierakonna eest välja ka Laaneots.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal on IRL panustamas endisele ajakirjanikule Anvar Samostile, kelle vastu Reformierakonna poolt tuleb Kalle Laanet. Sotsidest on head võimalused praegusel Kuressaare linnapeal Hannes Hansol.

Üheks tundlikumaks ja olulisemaks piirkonnaks jääb neil valimistel Ida-Virumaa, kuhu Keskerakond saadab suure tõenäosusega europarlamendi saadiku Yana Toomi, mis jätab Ida-Viru senise lemmiku Mihhail Stalnuhhini teisele kohale. Sotsidel on seal kandis tugevaks trumbiks Jevgeni Ossinovski ja Jaak Allik. Reformierakonda peaks seal esindama Deniss Boroditš. Pärast kohalikke valimisi annab Keskerakond enesele aru, et eestimaalased neid valimisnimekirjadest eriti enam üles ei leia, mis paneb neid panustama Tallinna linnale ja Ida-Virumaale.

Keskerakonna puhul on endiselt küsimus, kas kaks nende juhtliiget – Jüri Ratas ja Kadri Simson – suudavad teiste erakondade kutsetele ja meelitustele vastu panna. Ratas on varem üliedukalt kandideerinud Mustamäe ja Nõmme valimisringkonnas, kuid kuulu järgi on Edgar Savisaar seal lubanud esinumbri kohta abilinnapea Mihhail Kõlvartile. Või siis jääb Ratas omale kohale ja Kõlvart võtab vajalikud hääled Põhja-Tallinnas.

Võru-, Valga- ja Põlvamaal küsib riigikogu mandaati IRLi poolt telestaar Maire Aunaste ja sotsid lähevad kindla peale – neil kandideerib Ivari Padar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles