Politsei kõrvaldas ühe päevaga rooli tagant 66 napsist juhti

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik autojuhtide kainust kontrollimas
Politseinik autojuhtide kainust kontrollimas Foto: Tairo Lutter

Esmaspäeval üle Eesti autojuhtide kainust kontrollinud politseinikud leidsid 11 000 roolikeeraja seast 66 isikut, kes olid tarvitanud alkoholi ning kuue juhi joove oli sedavõrd suur, et neid ootab ees kriminaalmenetlus.

Näiteks hommikul pidasid Põhja prefektuuri politseinikud tähelepanelikult bussireisijalt saadud info põhjal Keilas kinni marsajuhi, kel oli üle 2-promilline joove, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja. Reisijaid sõidutanud juht toimetati jaoskonda ning täna ootab mees juba kohtuotsust.

Ida-Virumaal pani politsei esmaspäeval viie tunni jooksul neljas erinevas kohas puhuma 719 juhti, vahendas Ida prefektuuri pressiesindaja. Ühe juhi käitumine tõmbas politseinike tähelepanu Näpil, kus mees keeras oma sõiduki viadukti peal ringi, et pääseda alkomeetrisse puhumast. Politsei pidas mehe kinni ja tuvastas tal alkoholijoobe määra, mille alusel alustati kriminaalmenetlust. Sohvril oli juba varasemalt ära võetud juhtimisõigus purjuspäi roolikeeramise pärast.

«Karistusaeg lõppes täpselt esmaspäeval, kuid mees oli juba alkoholi tarvitatuna hommikul Sondast Rakverre sõitnud. Tegemist vastutustundetu teoga ja läbi kumas kuritegelik soov panna tahtlikult ohtu nii iseennast kui ka kaasliiklejad,» ütles Rakvere politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Margo Kukk.

Üks sõidukijuht peeti kinni Pahnimäel, sest ta sõidukiirus oli lubatust suurem. Kontrolli käigus selgus, et lisaks kiiruseületamisele oli ta ka liigselt alkoholi tarvitanud.   

Alkoholijoobes jalgrattur peeti aga kinni Haljala vahel. Mees üritas jalgrattaga liigelda, kuid sõidustiil oli ebastabiilne ning ta seadis eelkõige ohtu oma elu. Talle vormistati teo eest väärteoprotokoll.

Kukk ütles, et esmaspäevaste kontrollreidide käigus on alati tuvastatud  purjus sõidukijuhte, mis tähendab, et inimesed ei suuda nädalavahetusel alkoholi tarbimisega õigel ajal lõpetada. Politsei kutsub jätkuvalt üles näitama sallimatust alkoholi tarvitanud sõidukijuhtide suhtes, kes liikluses purjuspäi end ja teisi ohtu panevad. Kõik vihjed roolijoodikutest on jätkuvalt oodatud politsei lühinumbrile 110.

Kokku tuvastati  esmaspäeva jooksul  üle Eesti 129 rikkumist.

Seda, et joobes juhid on liikluses ohtlikud, näitab ka statistika. Tänavu on roolijoodikud põhjustanud 99 liiklusõnnetust, mille tagajärjel on hukkunud 11 ning saanud viga 138 inimest. Sel aastal on politseinikud nii igapäevase töö kui ka puhumisoperatsioonide käigus kõrvaldanud teedelt üle 5600 alkoholi tarvitanud juhi. Võrdluseks: eelmisel aastal samal ajal peeti kinni ligi 5900 joobes juhti ning purjutajad põhjustasid 118 liiklusõnnetuist, milles sai viga 166 ja hukkus 19 inimest. Eelmisel aastal kokku sai purjus juhi süü läbi surma 26 ja viga 237 inimest.

«Alkoholi mõju all autorooli istumine on kui loterii, sest kunagi ei tea, kuidas autosõit lõppeda võib, ning sellise õnnemänguga ei tohiks riskida,» ütles politseimajor Veiko Kommusaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles