Video: uppunud Estonia vrakis käivad «hauarüüstajad»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hauarahu tõttu ei tohi 20 aastat tagasi uppunud Estonia vraki juures käia rootslased, soomlased ega eestlased - teiste riikide kodanike suhtes see keeld aga ei kehti.

Rootsi ajaleht Aftonbladet kirjutas mõned päevad tagasi, et Estonia vrakist on viidud minema mitmeid esemeid.

Seda ei pidanud võimalikuks Eesti meremuuseumi allveearheoloogia teadur Vello Mäss. Tema sõnul hoiab piirivalve sellistel paikadel silma väga täpselt peal.

Sukeldumiskoolitaja Tago Moldau sellega nõustuda ei saaks, sest talle on sukeldujad isiklikult väitnud, et nad on laskunud Estonia vraki juurde. Nad ei ole sealt tema sõnul midagi võtnud, vaid sinna läinud, vaadanud ja tagasi üles tulnud. Need ei ole olnud eestlased, vaid tema sõnul meie naaberriikide kodanikud.

Ka sotsiaalmeedias levib videoid, kus sukeldujad, kes räägivad Briti aktsendiga inglise keeles, sobravad Estonia hukkunute asjades.

Klipid Postimehe videos (vaata üleval) on väidetavalt võetud vaid paar kuud pärast õnnetust.

Midagi peale eetikaseaduste rikkumise neile samas ette heita ei saaks, sest Moldau sõnul ei kehti neile hauarahu, mille panid paika rootslased. Samas levib ka videoid, mis on tehtud ametlikult osana uurimisest, nii et täpselt ei olegi võimalik teada, kes ja millal Estonia vraki juures käinud on.

Ro-ro-tüüpi reisiparvlaev Estonia uppus Läänemerel ööl vastu 28. septembrit 1994. aastal. Laeva pardal olnud 989 inimesest pääses eluga 137.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles