Eesti kaitseväeülem käis Taani väe tulevikuplaane kaemas

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Taani ja Eesti kaitsevägede koostöö on neist teinud võrdsed partnerid, ütles kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras kahepäevasel visiidil Taanis ametivenna kindral Peter Bartramiga.

«Taanlased pakkusid Eesti kaitseväe ülesehitamiseks tuge 20 aastat tagasi ja sellest ajast kestnud koostöö on teinud meist võrdsed partnerid,» vahendas Terrase sõnu kaitseväe peastaap.

«Meie ja Taani sõdurid on külg külje kõrval võidelnud Afganistanis Helmandi provintsis ning aastate jooksul süvenenud hea koostöö peab jätkuma ka edaspidi. Kindlasti on üheks selleks võimaluseks koostöö loodava ühise ekspeditsioonijõu raames.»

Kindral Bartram andis kindramajor Terrasele ülevaate Taani kaitseväe operatsioonidest, homme kehtima hakkavast Taani kaitseväe reformist ning kirdekorpuse tulevikuplaanidest.

Kindramajor Terras asetas visiidi käigus pärja peale Teist maailmasõda rahvusvahelistel operatsioonidel langenud Taani kaitseväelaste mälestusmärgile.

Lisaks kohtus kaitseväe juhataja Taani kaitsekolledži ülema kontraadmiral Nils Wangiga ja sai ülevaate Taani sõjaväehariduse suuremahulisest reformist.

Taani ja Eesti kaitsekoostöö juured ulatuvad kaitseväe taasloomise aastatesse.

Taani on andnud olulise panuse Eesti ohvitserkonna kujundamisse ning toetanud Eesti allohvitseride väljaõpet.

Nii Taani kui Eesti panustavad koos NATO kirdekorpusesse.

Eesti kaitseväe 1. jalaväebrigaad on seotud Taani diviisiga alates 2009. aasta augustist. Tegemist on väljaõppealase koostööga, mille tulemusel on riikide staabid ja üksused suutelised osalema ühisoperatsioonidel.

Käesoleva aasta maikuust kuni augusti lõpuni paiknesid Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valvanud Taani hävituslennukid Ämari lennubaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles