PPA kopterite hoolduseks kulub 650 000 eurot

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti lennusalga helikopter AgustaWestland AW139.
Politsei- ja piirivalveameti lennusalga helikopter AgustaWestland AW139. Foto: Toomas Tatar

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) kavatseb tuleval aastal kulutada kolme AgustaWestland AW139 tüüpi helikopteri hooldamiseks üle 650 000 euro, amet võtab hooldusi planeerides arvesse, et korraga oleks kasutuses vähemalt üks helikopter.

Politsei- ja piirivalveameti lennusalga juht Kalmer Sütt ütles Postimehele, et helikopterid peavad vastavalt läbitud lennutundidele käima regulaarsetes paarinädalastes hooldustes.

Politsei- ja piirivalveameti lennusalk ise on võimeline tegema kuni 600 tunni hooldusi, mille hulka sinna kuuluvad näiteks tootjafirma poolt ette nähtud erineva pikkusega hooldused iga 25, 50, 100, 300 ja 600 lennutunni tagant. Suuremad ehk 1200 lennutunni järel tehtavad pikemaid hoolduseid Eestis teha ei saa ja teenus tuleb sisse osta.

«Praegu on 1200 lennutunni hoolduste osas käimas hange, millele on pakkumised tulnud Norrast ja Belgiast. Politsei- ja piiri võtab hooldusi planeerides arvesse, et vähemalt üks kopter oleks alati hädasolijate abistamiseks olemas. Kolme kopteriga on see ka üldjuhul tagatud, ent tehnilisi rikkeid täielikult välistada ei saa,» lausus Sütt.

Praegu on remondis üks kolmest PPA suurest AgustaWestland AW139 tüüpi suuremast helikopterist.

2011. aasta augustis tekkis olukord, kui korraga olid hoolduses kõik kolm AgustaWestland AW139 helikopterit. Politsei- ja piirivalveameti kinnitusel selliseid olukordi rohkem ette tulnud ei ole.

Kokku on politsei- ja piirivalveametil pääste-, seire- ja meditsiinilendudeks kolm suurt helikopterit  AgustaWestland AW139. Lisaks on PPA lennusalgas üks väike kopter Enstrom 480B, kaks lennukit Let L-410UVP, millest üks on varustatud mereseiresüsteemidega ning lennuk Cessna 172R.

Kolm AgustaWestland AW139 helikopterit hankis riik piirivalvele Euroopa Liidu raha toel. Esimese kopteri sai Eesti kätte 2007. aasta lõpus, teise 2008. aasta lõpus ning kolmanda 2011. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles