Ühinenud valla juht: raske saab olema positsiooni hoida

Tiina Kaukvere
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Nigula vald seisab raske valiku ees - kas sulgeda gümnaasium või mitte. Illustratiivne foto.
Lääne-Nigula vald seisab raske valiku ees - kas sulgeda gümnaasium või mitte. Illustratiivne foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lääne-Nigula vallajuhi sõnul saab olema keeruline praegust head positsiooni omavalitsuse võimekuse indeksi tabelis säilitada, sest juba käib arutelu, kas sulgeda Taebla gümnaasium või mitte. See tooks valda aga edetabelis mitu head kohta allapoole.

Mullu ühinesid Läänemaal Oru, Risti ja Taebla vald üheks Lääne-Nigula vallaks, kus on hetkel 4100 elanikku, kolm alevikku ja 37 küla. Ühinemisega parandasid vallad oma positsiooni omavalitsuse võimekuse indeksi tabelis kohati saja koha võrra. Risti paiknes mullu 163. kohal, Oru 146. kohal ja Taebla 105. kohal. Lääne-Nigula paikneb tänavu 30. kohal.

Vallavanem Mikk Lõhmus ütleb, et tegemist on avansiga, sest suurem töö koha hoidmiseks on alles ees. Tõusu tõi kaasa elanike arvu kasv, finantspositsiooni paranemine ja teenuste mitmekesistumine.

Lõhmus nendib, et valla arengueelisteks on see, et asutakse maakonnakeskuse Haapsalu lähedal ning vallast jookseb läbi Tallinna-Haapsalu maantee.

Kui edetabeli esiotsas paiknev Rae vald kurdab, et rahvastik üha suureneb, mistõttu tuleb juurde rajada lasteaedu ja koole, siis Lääne-Nigula vallas on vastupidised mured.

Kümne aastaga on kolme valla rahvaarv langenud kuni 800 inimese võrra. «On kerge optimism, et see tendents on ajutiselt pidurdunud, sest tänavu on rahvaarv vähenenud 15 inimese võrra. Saab näha, kas see on ajutine,» ütles Lõhmus.

Oluline on, kuidas väheneva rahvastikuga hoida finantspositsiooni ja tagada teenuseid. Praegu on näiteks otsustamisel, kas jätta Taeblasse vaid põhikool tegutsema. «Praegu tundub olevat mõistlik gümnaasiumiosa sulgeda ja tekitada põhikool. Gümnaasiumiosa sulgemine toob meid hea mitu kohta allapoole. Küsimus on, et kas selline mittejätkusuutlik asutus on omavalitsusele pluss või miinus,» nentis Lääne-Nigula vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles