Valitsus toetas avalikus kohas alkoholi tarbimise keelamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjutamine Viljandi parkides ja bussipeatustes on võrdlemisi sage nähtus.
Purjutamine Viljandi parkides ja bussipeatustes on võrdlemisi sage nähtus. Foto: Joel Urbel

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks justiitsministri esitatud korrakaitseseaduse muutmise, millega keelatakse avalikus kohas alkoholi tarbimine.

Justiitsministeerium algatas korrakaitseseaduse muutmise, et viia avalikku alkoholitarbimist lubav olukord vastavusse ühiskonna ootuste ja inimeste harjumuspärase käitumisega. 

Vajadust seadusemuudatuse järele kinnitas ka septembris toimunud huvigruppe koondanud ümarlaud, mille eel esitatud muudatusettepanekutes leiti, et 2011. aastal vastu võetud korrakaitseseadusega avalikus kohas alkoholi tarbimise lubamisega soodustab riik alkoholismi ja alkoholi tarbimist noorte hulgas.

«Kuna oli selgelt näha, et seadus ei vastanud ühiskonna ootustele, pidasin oluliseks seadust muuta ehk keelata avalikus kohas alkoholi tarbimine. Samas tõi see teravalt meie silme ette ühiskonna ühe valupunkti ehk alkoholismiprobleemi, millega peame riigis süvendatult edasi tegelema,» märkis justiitsminister Andres Anvelt.

Lisaks avalikus kohas alkoholi tarbimise keelamisele annab uus korrakaitseseaduse eelnõu omavalitsustele võimaluse tulevikus täpsustada kohad ja üritused, kus alkoholi tarbimine oleks lubatud. Omavalitsused ei saa lubada alkoholi tarbimist lasteasutuste ja mänguväljakute läheduses, terviseasutustes, ühistranspordis ja selle peatustes. Alkohoolseid jooke võib edaspidi tarbida kohas, kus seda müüakse kohapeal tarbimiseks (nt toitlustusettevõttes, majutusettevõttes) ning avalikul üritusel või selle piiritletud alal, kus kohalik omavalitsus on lubanud alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks.

«Kuna korrakaitseseaduse kõige olulisem põhimõte on see, et oma tegevusega ei tohi teisi inimesi häirida, siis jääb ka edaspidi kehtima põhimõte, et kohtades, kus alkoholi tarbimine on lubatud, ei tohi sellega teisi häirida,» lisas Anvelt.

Praegu pole veel teada, millal seadus jõustub. See sõltub riigikogust, kes peab selle esmalt vastu võtma ning president välja kuulutama. Seejärel avaldatakse seadus Riigi Teatajas ja see jõustub kümne päeva jooksul, selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

«Kui nii võiks öelda, siis jõuluks kaineks!» kommenteeris minister valitsuse pressikonverentsil.

Samas ei toetanud valitsus Keskerakonna sarnase sisuga eelnõu. Anvelt selgitas, et selles ei olnud lasteasutuste läheduse piirangut ega ka häirivuse momenti. Seepärast valitsus seda eelnõu ei toetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles