Ametniku kallis koolitus tekitas küsimusi

Tiina Kaukvere
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium.
Haridus- ja teadusministeerium. Foto: Lauri Kulpsoo

Ettevõte Companion kutsus koolijuhte 126 eurot maksvale koolitusele, mille läbiviijaks on märgitud haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna asejuhataja Hille Voolaid. Postimehe päringu peale teatas ministeerium, et Voolaid on koolitusest loobunud.

Koolitustega tegelev ettevõte Companion reklaamis, et korraldab 24. oktoobril koolituse õppealajuhatajatele ja direktori asetäitjatele. Teemaks põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatused ja nõuanded dokumentide vormistamisel (direktori käskkirjad ja protokollid). Samuti on koolituse eesmärgiks anda ülevaade järelevalve korraldusega kui ka koolitus- ja tegevuslubadega seotud seadusandlusest.

Koolituse maksumuseks on 126 eurot. Hinna sees olevat ka õppematerjalid, kohvipausid ja käibemaks.

Ainsa lektorina oli kuulutuses nimetatud haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna asejuhatajat Hille Voolaidu.

Seepeale laekus Postimehele vihje, mille saatja nentis, et ei mõista, miks viib ametnik läbi koolitust, jagades informatsiooni, mida ta tulenevalt tööülesannetest peaks tegema tasuta. Voolaiu ametijuhend ütleb, et tema üheks ülesandeks on nõustada oma valdkonna spetsialiste, riiklikku ja teenistuslikku järelvalvet teostavaid ametnikke ning õppeasutuste pidajaid ja juhte.

OÜ Companion juht Aleksei Smelov tunnistas, et ettevõtte korraldab infoseminare, et tutvustada olulisi seadusemuudatusi ning Hille Voolaid on valdkonna spetsialist hariduse alal. Smelov kinnitas, et Voolaid oma koolituste eest raha ei küsinud, küll aga teeb seda OÜ Companion. «Me korraldame ja loomulikult on olemas sellega seonduvad kulud. Loomulikult see on ka meie äritegevus. Kui on olemas isikud, kes soovivad sellele seminarile minna ja selle eest tasuda, siis miks mitte,» rääkis Smelov. Miks ametnik OÜ Companioni äritegevusele on valmis kaasa aitama? «Meie töötajad on ka varem temaga koostööd teinud. Oli pakkumine ja ta vastas, et jah, tal on võimalik. Ongi kõik. Kooskõlastasime ka seminarikava,» ütles Smelov, kes toonitas, et ametnik ise ei korralda koolitust. «Selgelt on märgitud, et koolituse korraldaja on Companion. Meil on päris palju lektoreid. Mõned loevad tasu eest, mõned tasuta, sest see on seotud nende tööülesannetega,» selgitas Smelov.

Ametnik loobus

Haridus- ja teadusministeerium vastas nii ministeeriumile kui ka Voolaiule saadetud päringu peale, et Voolaid ei ole kõnealuse koolituse korraldajaga sõlminud tasu sätestavat lepingut ja koolituse eest tasu ei saa.

«Lähemate asjaolude selgumisel otsustas Hille Voolaid kõnealusel koolitusel esinemisest hoopis loobuda,» kinnitas haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva, kes täpsustas, et Voolaid ei olnud kursis, et osaühing korjab koolijuhtidelt ministeeriumi töötaja ettekande eest kõrget tasu.

Ministeerium selgitas, et tavapäraselt korraldavad õpetajatele koolitusi ülikoolid või maavalitsused. Sellised koolitused on osalejatele tasuta. Sellel aastal on Hille Voolaid esinenud koolijuhtide ees näiteks Harjumaal, Viljandis ja Lääne-Virumaal. Eelmisel aastal toimusid taolised infopäevad peaaegu kõigis maavalitsustes ja olid samuti kõigile tasuta.

«Kui mõnes Eestimaa paigas on korraldatud erinevaid seminare või koolitusi koolide või maavalitsuste poolt, siis on haridus- ja teadusministeeriumi ametnikud võimalusel kutsed vastu võtnud. Erinevatel infopäevadel on ministeeriumi ametnikud esinenud igal õppeaastal kõikides Eesti maakondades. Samuti on korraldatud ministeeriumis igal aastal tasuta infopäevi eraõppeasutustele, kaasa arvatud käesoleva aasta septembris. Oluline on, et tasuta info- ja koolituspäevad on kõigile kättesaadavad. See võimalus on alati olnud,» rääkis Ladva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles