Venemaa liitlased ei toetanud tunnustamisotsust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dušanbes toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumine.
Dušanbes toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumine. Foto: AFP / Scanpix

Kesk-Aasia riigid ja Hiina avaldasid muret Gruusias toimuva pärast, kuid ei toetanud Venemaa otsust tunnustada separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust.


2001. aastal moodustatud Shanghai koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel Dušanbes kutsusid Hiina, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan konflikti osapooli üles rahukõnelusi jätkama, kuid Venemaa meelehärmiks ei tunnustanud mässuliste vabariikide sõltumatust, vahendas Reuters.

«SCO riigid väljendavad tõsist muret hiljutiste pingete üle Lõuna-Osseetia küsimuses ja ärgitavad osapooli lahendama olemasolevad probleeme rahumeelselt, dialoogi kaudu ja tegema pingutusi leppimise ning kõneluste nimel,» seisis vastuvõetud avalduses.

Hiina, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan avaldasid toetust Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy väljapakutud relvarahuplaanile ja tunnustas Venemaa rolli Kaukaasias.

«SCO riigid tervitavad 12. augustil Moskvas vastu võetud kuut põhimõtet Lõuna-Osseetia konflikti lahendamisel ja toetavad Venemaa aktiivset rolli piirkonnas rahu ja koostöö saavutamisel.»

Ekspertide hinnangutel ei avalda SCO riigid Venemaale toetust, sest on ise hädas separatismiga.

Paar tundi enne kohtumise algust saatis Hiina välisministeerium uudisteagentuuridele teate, mille väljendas muret viimaste sündmuste üle Lõuna-Osseetias ja Abhaasias.

«Me mõistame Lõuna-Osseetia ja Abhaasia keerukat ajalugu ja reaalsust. Samal ajal, väljendades Hiina hoiakut sellistes küsimustes, loodame, et osapooled suudavad leida konfliktile lahenduse dialoogi ja konsultatsioonide abil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles