Allik: küsimus ei ole kahe ministri suhetes

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv riigikogu liige Jaak Allik ütles reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi sõnavõtu ümber puhkenud skandaali kommenteerides, et küsimus ei ole kahe ministri isiklikes suhetes, vaid sallimatuses, mis järsku päevavalgele tuli.

Allik kirjutas suhtlusvõrgustikus Facebook, et luges Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Kristen Michali Postimehes avaldatud arvamust, et Ligi kaasus laheneks, kui sotsiaaldemokraadist haridusminister Jevgeni Ossinovski ulataks talle käe, ning hämmastus rohkem, kui lugedes Ligi kommentaari.

«Olen kindel, et Jevgeni on talle valmis ulatama ka kaks kätt, sest ta teab, et tegemist on oma avalduses süüdimatu inimesega, kuid see ei puutu ju üldse asjasse. Tegemist pole ju feodaalühiskonnas toimuva rüütliturniiriga, kus solvutakse teineteise peale mingi daami pilgu pärast ja pärast palutakse vabandust ja andestatakse,» märkis ta.

Alliku sõnul avaldas Eesti valitsuse liige ning pikka aega valitsenud partei aseesimees arvamust, et sisserändajate järeltulija peaks poliitikas suud pruukima «äärmise ettevaatusega». Eriti groteskseks muudab olukorra tema hinnangul see, et haridusminister on sünnijärgne Eesti kodanik, ema poolt eestlane ning ilmselt ainus praeguse valitsuse liige, kes suudab sooritada eesti keele eksami 99 punktile.

«Aga see on muidugi vaid rosin kogu asjas. Erakond, kuhu härra rahaminister kuulub, on juba «täitnud» ühe lõimumisprogrammi ja raisanud sinna 20 miljonit ning valmistub vastu võtma teist sama suure raha eest. Kes usub pärast sellist avaldust, et too valitsuserakond üldse võtab mingit lõimumist tõsiselt, kui isegi kolleeg Ossinovski tundub neile kahtlase isikuna, kellel oleks parem rääkida «äärmise ettevaatlikkusega»,» küsis Allik.

Ta märkis, et kui rahandusminister peaks tagasi astuma, siis selle eest, et ta on teadlikult lubanud 20 miljoni euro tuuldeviskamist ning kooskõlastanud järgmise 20 miljoni raiskamise, mille eesmärki ta ise eitab. «Jevgeni ei saa ega ole volitatud vastu võtma vabandust kõigi ennast solvatuna tundvate Eesti Vabariigi kodanike eest, kelle «verepuhtus» on pandud kahtluse alla. Võiks lõpetada hämamise kahe ministri isiklikest suhetest, mis on ju minutiga klaaritavad, vaid rääkida ammu teada olnud sallimatusest, mis järsku päevavalgele tuli,» kirjutas Allik.

Täna varahommikul kirjutas Ligi suhtlusvõrgustikus Facebook praeguseks kustutatud kommentaari, kus nimetas Ossinovskit «sisserändaja pojaks roosast erakonnast». Rahandusministri kommentaari ajendas Ossinovski eileõhtune sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus Ossinovski ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu. «Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» ütles Ossinovski.

Täna ennelõunal palus Ligi kommentaari pärast vabandust ja kinnitas, et Ossinovski päritolule ei ole ega saagi tal olla ühtki etteheidet. «Aga mida öelda tahan ja varemgi olen öelnud, on, et meil on peale kasvanud noor põlvkond, kes näeb üle mere justkui majanduslikku paradiisi ja peaks kogu aeg saama selgitusi, et meil tuleb oma heaolu nimel tööd teha, et meie mahajäämus Soomest kiiresti väheneb. Telesaates, kus jutuks pidanuks olema tuleva aasta eelarve, ei tohiks Eestile valusaid pikaajalisi protsesse, olgu demograafia või majandus, taandada eelmise valitsuse süüks, ja poliitikud sõltumata erakonnast ei peaks end distantseerima ajaloost ega riigi edusammudest,» põhjendas Ligi oma kommentaari.

Ligi väljaütlemine tõi täna kaasa paljude poliitikute kriitika, muu hulgas on riigikogus opositsiooniline Keskerakond alustanud allkirjade kogumist, et algatada Ligi umbusaldusavaldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles