Ossinovski: olen eestivenelasena pidanud vastu võtma ka oluliselt räigemaid solvanguid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Margus Ansu

Haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnul ütles ta täna telefonisvestluses rahandusminister Jürgen Ligile, et Ligi poolt öeldu on solvav, aga ta elab selle üle.

«Helistasin täna Jürgen Ligile ning rääkisin tõepoolest asjad südamelt ära. Rääkisin ära, et ehkki tema poolt öeldu on mitmes mõttes isiklikult solvav, elan ma selle üle. Olen elanud eestivenelasena Eestis 28 aastat, nii et olen pidanud vastu võtma oluliselt räigemaid solvanguid,» sõnas Ossinovski. «Olen olnud ka neli aastat eestivenelasena Eesti poliitikas, püüdes ehitada silda eesti- ja venekeelsete inimeste vahel, mis on mind avanud rünnakutele mõlemalt poolt. See on olnud karastav. Nii et isiklikult elan üle.»

Haridusminister rõhutas aga, et tema jaoks on vastuvõetamatu, kui valitsuse liige kasutab päritolu silti kui argumenti vestluskaaslase seisukoha alavääristamiseks. «Olen võtnud oma poliitilise töö põhiliseks eesmärgiks, et kõik Eestis elavad inimesed, nende emakeelest ja päritolust sõltumata, kuuluksid täieõiguslikult Eesti ühiskonna «meie» sekka. Et poliitilisel tasemel oleks «meie» ja «nemad» välistatud. See positsioon on põhimõtteline ning baseerub väärtuselisel arusaamal sellest, missugune on 21. sajandi Euroopa inimõigustel põhinev ühiskonnakorraldus.»

«Euroopa eelmise sajandi ajaloos on liialt palju groteskselt vägivaldseid näiteid sellest, kuhu poliitiline lahterdamine «meie» ja «nemad» kas päritolu, religiooni, rahvuse või ideoloogia alusel on viinud. See ei ole tänapäeva Eestis aktsepteeritav. See ei ole aktsepteeritav ka siis, kui seda teeb mõni paremäärmuslik hobipoliitik. Ent Vabariigi Valitsuse liikme puhul on see diskvalifitseeriv. Ükskõik kes ta ka ei oleks.»

«Solvumine on emotsioon – ajaga läheb see üle. See viimane on põhimõte – see jääb,» lisas ta.

Ligi nimetas eile Facebookis oma kommentaaris haridusminister Ossinovskit muu hulgas «sisserändaja pojaks roosast erakonnast».  Ossinovski ütles seejärel, et tema ei peaks Ligi asemel võimalikuks pärast oma väljaütlemisi ministrina jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles