Rahandusminister Jürgen Ligi astub tagasi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Sander Ilvest

Facebooki kommentaari pärast skandaali keskmesse sattunud Reformierakonna aseesimees, rahandusminister Jürgen Ligi teatas täna tagasiastumisest.

«Olen pärast kaalumist otsustanud rahandusministri ametist tagasi astuda. Teen seda seepärast, et mulle on Eesti riik tähtsam kui mu ametikoht,» ütles Ligi valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel. «Armastan ka tõde rohkem kui ministriportfelli. Ma usun, et mul on praegu väljaspool valitsust lihtsam tõde ja Eesti riigi mainet kaitsta. Astun tagasi selleks, et valitsusel oleks rahulikum edasi töötada.»

Ligi märkis, et on oma mitmeti tõlgendatava sõnakasutuse eest vabandanud. «Aga ma ei saa leppida sellega, et üks fragment jutust ajalootajust, nõukogude võimu tagajärgedest, migratsioonist pööratakse konflikti õhutamiseks rahvuste vahel. Ma loodan, et selle eest vabandab minister Ossinovski. Tahtmise korral saanuks ta solvumised lõpetada rahustava sõnumiga,» ütles Ligi.

Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas nimetas Ligi otsust riigimehelikuks ja inimlikult mõistetavaks, kuid ütles, et aktsepteerib tema lahkumist raske südamega, sest Ligi on olnud enam kui viis aastat väga hea rahandusminister.

«Ta on ka Eesti jaoks väga keerulistel aegadel suutnud hoida riigi rahanduse korras, on suutnud hoida ära väga palju maksupettusi, ta on suutnud hoida maksukeskkonna atraktiivsena. Need asjad ei ole sellised, mis iseenesest juhtuvad, need vajavad väga tõsist tööd, väga kindlaid põhimõtteid,» ütles ta õhtul ajakirjanikele.

Samuti on Ligi olnud Rõivase sõnul väga hea ja oluline meeskonnaliige valitsuses. «Nii mõneski küsimuses, mis ei ole otseselt rahandusküsimus, on tema roll meeskonnaliikmena olnud väga oluline. Ka täna käitus ta meeskonnamängijana, andes oma sammuga tagasi võimaluse valitsusel edasi minna,» lausus ta.

Rõivase sõnul on Ligi teinud oma tööd täie pühendumuse ja kirega, hoides Eestit südames. «Jah, ta keel on olnud terav, aga selgroog tugev ja süda õige koha peal. Ma aktsepteerin Jürgeni riigimehelikku otsust ja soovin talle jätkuvat tarkust tööks parlamendis,» lausus peaminister.

Ligi on rahandusministrina töötanud alates 2009. aasta suvest. Aastatel 1995–2005 ja 2007–2009 oli ta riigikogu liige ning 2005–2007 kaitseminister. Ka nüüd on Ligil tagasiastumise järel õigus naasta parlamenti, kus peab talle koha vabastama reformierakondlane Tõnu Juul.

Ligi lahkumist on viimastel päevadel nõudnud Reformierakonnaga koos võimuliitu kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), kelle hinnangul haavasid tema sõnad nii haridusminister Jevgeni Ossinovskit kui ka paljusid teisi eestivenelasi.

Tüli sai alguse Facebookis neljapäeva varahommikul kirjutatud ja samal päeval kustutatud kommentaarist, kus Ligi leidis, et Ossinovski «tasakaalukus» pole muud kui juurtetus ja teadmatus.

«Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata,» kirjutas minister.

Rahandusministri kommentaari ajendas Ossinovski kolmapäevane sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum», kus ta ütles, et pole nõus, et veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist võib ikka süüdistada nõukogude võimu. «Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» ütles Ossinovski saates.

Neljapäeva ennelõunal palus Ligi kommentaari pärast vabandust ja kinnitas, et Ossinovski päritolule ei ole ega saagi tal olla ühtki etteheidet. «Aga mida öelda tahan ja varemgi olen öelnud, on, et meil on peale kasvanud noor põlvkond, kes näeb üle mere justkui majanduslikku paradiisi ja peaks kogu aeg saama selgitusi, et meil tuleb oma heaolu nimel tööd teha, et meie mahajäämus Soomest kiiresti väheneb. Telesaates, kus jutuks pidanuks olema tuleva aasta eelarve, ei tohiks Eestile valusaid pikaajalisi protsesse, olgu demograafia või majandus, taandada eelmise valitsuse süüks, ja poliitikud sõltumata erakonnast ei peaks end distantseerima ajaloost ega riigi edusammudest,» põhjendas Ligi oma kommentaari.

Ligi väljaütlemine tõi kaasa paljude poliitikute kriitika, muu hulgas alustas riigikogus opositsiooniline Keskerakond allkirjade kogumist, et algatada Ligi umbusaldusavaldus.

Ka president Toomas Hendrik Ilves nimetas kaasmaalaste alavääristamist lubamatuks ning ütles, et peaminister Taavi Rõivase ja skandaali keskmesse sattunud Ligi nüüdsetest otsustest sõltub Eesti täitevvõimu usaldusväärsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles