Tallinna kooliperet ehmatas hiljuti õpilase kotis olev mängurelv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängupüstol
Mängupüstol Foto: Elmo Riig / Sakala

Seoses õpetaja surmaga lõppenud tulistamisega Viljandis, laekus vihjeid mitmest hiljuti õppeasutuses toimunud relvaga seotud intsidendist. Näiteks ühte Tallinna kooli tõi õpilane ehtsat relva meenutava mängupüstoli.

Üks selline olevat leidnud aset kõigest kümme päeva enne Viljandi tragöödiat Tallinna Õismäe gümnaasiumis, kirjutab «Pealtnägija» oma Facebooki kontol.

Kooli direktori Kaja Toomsalu kinnitusel oli tegu ehtsat relva menutava mängupüstoliga, mille tõi  kooli 10. klassi õpilane. Intsident juhtus veerandi viimasel koolipäeval, 17.oktoobril, mis polnud päris tavaline koolipäev: põhikooliklassid koos õpetajatega olid majast väljas õppekäigul, kooli jäid gümnasistid, kes kuulasid aulas loengut.

«Informatsioon väidetava relva kohta jõudis minuni klassijuhatajalt. Tüdrukud samast klassist nägid garderoobis noormehe ranitsast püstolit ja teavitasid sellest ka kohe klassijuhatajat. Saanud teada, tõin koheselt õpilase ranitsa garderoobist oma kabinetti. Teavitasin politseid ning poisi vanemaid,» rääkis Toomsalu Postimehele antud usutluses. Mängurelva omaniku sõnul tahtnud ta sõpradega peale kooli minna trenni ja mängima minna.

«Meie koolis on välja töötatud kriisikava, õpetajad on saanud vastava koolituse, tegutseb tugistruktuur, tagamaks koolis turvatunde. Tegevusplaan on olemas,» kinnitas Toomsalu.

Politsei saabus kooli 30 minutit pärast väljakutset ja tuvastas, et tegu oli mängupüstoliga, mida saab vabalt osta poest. Protokolli ei koostatud ja fikseeriti ainult relvamulaaži omaniku nimi. Mängupüstol jäeti isale ja poissi karistati direktori käskkirjaga.

Noormees läks treeningule

Lääne-Harju politseijaoskonna juht Veiko Randlaine täpsustas Postimehele, et 17. oktoobri ennelõunal helistas Õismäe kooli direktor piirkonnapolitseinikule ja andis teada, et ühelt õpilaselt on ära võetud mängupüstol ning palus politseil anda sellele oma hinnang. «Kooli läks piirkonnapolitseinik koos noorsoopolitseinikuga, samuti kutsus kool kohale poisi isa,» kirjeldas Randlaine.

Kohapeal selgus, et 17-aastane poiss oli kooli kaasa toonud plastkuulikesi tulistava airsoft mängupüstoli. «Poiss oli püstoli kooli kaasa võtnud vaatamata isa keelule, nimelt oli tal plaanis kohe pärast kooli minna treeningule. Poiss ei võtnud koolis relva kotist välja, kuid seda siiski märkasid mõned kaasõpilased, kes andsid sellest õpetajale teada,» selgitas Randlaine.

Politseinik vestles isa ja pojaga, samuti instrueeriti veelkord õpetajaid ja kooli juhtkonda, kuidas sellelaadsete juhtumite puhul käituda. «Kõige olulisem oli tuletada meelde, et kiiret reageerimist vajavate juhtumite korral tuleb helistada hädaabinumbril 112. Noorsoopolitseinikult saab kool abi jooksvate küsimuste ja püsivamate probleemide puhul.»

Politsei hinnangul käitusid kaasõpilased ja kool õigesti andes sellisest juhtumist teada. «Õpetajatele või politseile tuleks kindlasti teada anda, kui kaasõpilased on kooli kaasa võtnud relvamakette, nuge, muid külmrelvi või esemeid, millega kaasõpilasi kas ähvardatakse või võidakse vigastada. Samuti tuleks kas õpetajale või veebikonstaablile anda teada tuttavast, kes on sotsiaalmeedia kaudu hakanud jagama postitusi, pilte ja videoid vägivallast või relvadest,» pani Randlaine südamele.

Õpilased kohtusid psühholoogiga

Toomsalu sõnul on iga õpilase lugu on erinev ja üldistada me ei saa. «Eilne kurb sündmus Viljandis on meedia kaudu nii meie õpetajatele kui õpilastele teada. Kooli psühholoog andis tänaseks päevaks õpilastele, õpetajatele ja vanematele teavet, kuidas sellises situatsioonis käituda,» rääkis ta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles