Ka Soome kaalus nina kaotanud afgaani naisele operatsiooni pakkumist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bibi Aisha uudisteajakirja Time esiküljel.
Bibi Aisha uudisteajakirja Time esiküljel. Foto: SCANPIX

Afgaani naiste rõhumise sümboliks saanud 19-aastane Bibi Aisha, kellelt Taliban nina ja kõrvad ära lõikas, sai abi ka Soomest ja vahepeal kaaluti tema nägu parandava operatsiooni tegemist põhjanaabrite juures, kirjutab uudistevõrk YLE.


Üle maailma sai Bibi Aisha kuulsaks pärast seda, kui USA uudisteajakiri pani sellest moonutatud näoga, kuid sellegipoolest väga ilusa noore naise pildi oma esikaanele, juhatama sisse lugu Afganistani naiste olukorrast. Nüüd saadeti ta Ameerika Ühendriikide arstide hoole alla, kes püüavad tema välimuse taastada.

YLE teatel intervjueeris nende ajakirjanik Bibi Aishat juunis, kui afgaanitar elas naiste varjupaigas, mille tegevust rahastatakse Soome välisministeeriumi arenguabifondist.

14-aastaselt mehele pandud Bibi Aisha tragöödia sai alguse siis, kui ta jooksis oma vägivaldse abikaasa juurest ära. Taliban otsustas teda selle eest karistada.«Mehed kogunesid ümber minu ja ma mõtlesin, et mind tapetakse ära,» meenutas ta rünnakut YLE-le. «Siis sidusid mehed mu käed ja jalad kinni ning lõikasid ära mu kõrvad ja nina.»

Mitmes kriisikoldes töötanud Soome professori Helena Ranta sõnul õnnestus organisatsioonil Women for Afghan Women nina ja kõrvad kaotanud naisele USAst abi saada enne, kui Soome pakkumise tegi.

Ranta hinnangul on Afganistani naiste olukord maailma kõige hullem. «Igas tunnis sureb kolm Afganistani naist sünnitusel tekkivatesse komplikatsioonidesse, sest väljaõpetatud personali ja haiglaid lihtsalt pole,» märkis ta.

UNIFEMi Soome esindusega koostööd tegeva Ranta sõnul plaanib ta minna Afganistani küladesse tutvustama kohalikele naistele nende seaduslikke õigusi. «See ei saa olema lihtne, kuid kui ei üritata, ei muutu midagi,» ütles ta. «Sellest riigist lahkumine saadaks vale sõnumi.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles