Ojuland: Eestil puudub suur eesmärk ja selge siht

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland Rahva Ühtsuse Erakonna üldkogul Türis.
Kristiina Ojuland Rahva Ühtsuse Erakonna üldkogul Türis. Foto: Tairo Lutter

Täna Rahva Ühtsuse Erakonna esinaiseks valitud Kristiina Ojuland rääkis erakonna üldkogul, et kui 20 aastat tagasi elas ja töötas Eestimaa rahvas Euroopa Liiduga liitumise nimel, siis täna puudub Eestil suur eesmärk ja selge siht.

Ojuland rääkis, et erakonnana on nad esitanud kolm suurt küsimust, millele tuleb eelolevatel aastatel lahendusi otsida. «Esiteks, millist riiki me jõuame pidada, arvestades meie rahvaarvu väiksust ja rahvastiku kiiret vananemist? Teiseks, milliseid muutusi vajab meie majanduskeskkond, et tagada majanduskasv ja elatustaseme kiirem tõus? Kolmandaks, kuidas tõsta otsustavalt reaal- ja loodusteaduste, inseneri ja tehniliste erialade osakaalu hariduses?» tutvustas Ojuland.

Samuti tõi esinaine välja, et nende eesmärk on pakkuda läbi inimkeskse poliitika riigile visioon, mis annab Eesti tulevikule mõtte. «Mõtte, mis annaks ette tee, mis suunas meie riik peab  liikuma, et tulla toime globaalse survega ja ajas toimuvate siseriiklike muutustega.»

20 aastat tagasi elas ja töötas Eestimaa rahvas tema sõnul Euroopa Liiduga liitumise nimel, igaüks andis selle suure eesmärgi jaoks oma panuse. Kuid nüüd, 10 aastat hiljem Euroopa Liidu liikmena puudub Ojulandi arvates Eestil suur eesmärk ja selge siht, mis köidaks rahvast ja annaks hoogu arenguks. «Suur osa tänasest poliitilisest eliidist on naudingute ja mugavuste küüsis. Tavakodanik tunneb end hüljatuna, ja arutleb isekeskis selle üle, et riik ei hooli inimesest.» Ojuland lisas, et tänases valitsemises näeme rahva näilist kaasamist jahmatavalt palju.

Veel tutvustas Ojuland RÜE ideid nagu anda igale taasiseseisvunud Eestis sündinule automaatselt Eesti kodakondsus ja haldusreformi panek rahvahääletusele.

Märtsis toimuvate riigikoguvalimiste kohta ütles värske RÜE esinaine, et sinna minnakse tagasihoidlikult, et mitte öelda alandlikult. Materiaalses mõttes pole tema sõnul lihtsalt võimalik rinda pista suurte erakondadega. «Me ei arva, et hakkaks märtsi valimisite järel kohe riiki juhtima. Erakonnad, mis tõusevad kiiresti, kukuvad kiiresti,» märkis Ojuland. Ta ei osanud veel öelda, mitu RÜE liiget riigikokku kandideerib, kuid eesmärgiks on saada maksimaalselt pikk nimekiri.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles