Reformierakond: sisevalimiste tähtaja muutmise tingis kandidaatide vähesus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul pikendas erakonna juhatus sisevalimisteks kandidaatide esitamise tähtaega juba enne Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) senise aseesimehe Eerik-Niiles Krossi ühinemist, sest kahest valimisringkonnast ei tulnud sisevalimistele piisavalt kandidaate.

Opositsioonilise Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles eile ETV otsesaates «Foorum» eelmisel nädalal Reformierakonnaga ühinenud Eerik-Niiles Krossist rääkides, et talle teadaolevalt lõppes Reformierakonnas sisevalimisteks kandidaatide esitamine 27. oktoobril, samas kui Kross astus erakonda alles 31. oktoobril.

«Mind väga huvitab, mil viisil Eerik-Niiles Kross kandideerib Reformierakonna sisevalimistel. Kas on jälle uut niinimetatud Ojulandi skandaali ja sisevalimiste võltsimist oodata? Sellele ootaks ka selgitust,» ütles ta eile õhtul.

Saates Reformierakonda esindanud riigikogu liige Arto Aas märkis seepeale, et Reformierakond teab oma siseprotseduure paremini kui Priit Toobal, ning kinnitas, et need kuupäevad ei ole tõesed. Tema sõnul otsustati kandidaatide esitamist nädala võrra pikendada.

Algse kava kohaselt pidanuks sisevalimistele kandidaatide esitamine toimuma 13.–27. oktoobrini. Reformierakonna peasekretär ütles täna Postimehele, et erakonna juhatus otsustas 27. oktoobril kandidaatide registreerimise tähtaega ühe nädala võrra pikendada, sest nii Pärnumaa kui Ida-Virumaa valimisringkonnas oli kandidaate registreerunud vähem, kui on valimisnimekirjas kohti.

«Seetõttu juhatuse liikmed leidsid, et võiks tähtaega pikendada, et ka neis ringkondades tuleks kandidaatide arv täis. See, kas Kross ja [Yoko] Alender meiega ühinevad või mitte, polnud tähtaja pikendamise hetkeks meile teada,» ütles Kukk.

Ida-Virumaal kandideerida sooviv reformierakondlane Ain Seppik ütles, et tegelikult on neid, kes tahavad selles ringkonnas kandideerida, isegi rohkem kui nimekirjas kohti. «Probleem oli pigem selles, et iga kandidaat pidi oma toetuseks 30 erakonna liikme allkirja koguma. Tähtaeg oli küll pikk, aga inimesed hakkavad ikka neid koguma viimasel hetkel, seetõttu ei jõutud allkirju kokku saada,» selgitas ta ja lisas, et samasugused probleemid tekkisid ka mujal.

31. oktoobriks registreeris ennast sisevalimistele kokku 143 reformierakondlast. Märtsis toimuvatel riigikogu valimistel saab osaleda neist 125.

Erakonna sisevalimiste esimene voor toimub 3.–13. novembril ja teine voor 8.–18. detsembril. Kandidaatide lõplikud nimekirjad kinnitab Reformierakonna üldkogu 10. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles