Tammsaare muuseum sekkus sotside valimiskampaaniasse

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare näoga plakat sotside valimiskampaanias.
Tammsaare näoga plakat sotside valimiskampaanias. Foto: Sander Ilvest

A.H.Tammsaare muuseum taunib Eesti tuntuma kirjaniku nime kasutamist sotsiaaldemokraatliku erakonna valimiskampaanias, kuna kirjaniku elukäigu uurijate kinnitusel ei saa teda seostada kindla erakondliku sümpaatiaga.

Tallinna linnamuuseumi filiaalina Kadriorus tegutsev muuseum kummutab sotside valimiskampaania väite, nagu oleks kirjanik Anton Hansen-Tammsaare olnud sotsiaaldemokraat aastast 1878 ning loodab, et valimisplakatitel olev viga kiiresti kõrvaldatakse.

«A.H.Tammsaare ei kuulunud oma elu jooksul mitte ühtegi erakonda. Ainus organisatsioon, kuhu ta kuulus, oli üliõpilasselts EÜS Ühendus,» teatas muuseum pressiteate vahendusel.

Muuseumi esindaja nendib, et mõnda aega töötas Tammsaare ajakirjanikuna ajalehes Teataja, mille peatoimetaja Konstantin Päts ajas Tõnissoni Postimehega võrreldes vasakpoolsemat joont. «Tammsaare tööks seal oli kajastada linna uudiseid, kontserte ja teatrietendusi. Oma hilisemas elus oli Tammsaare veendunud demokraat, kes ei toetanud vaikivat ajastut ega vapse, aga suhtus ilmse skepsisega ka sotsialistlikusse liikumisse.»

Muuseumi teatel ei tähenda sotside kodulehel olev väide, et «Noor-Eesti liikumise ja Tartu vasakpoolsete ringkonna kaudu oli sajandi eest sotsiaaldemokraatidega tihedalt seotud ka kirjanik Anton Hansen Tammsaare», nagu oleks Tammsaare olnud sotsiaaldemokraatlike vaadetega. «See on parteipoolne vaba tõlgendus.»

Tammsaare suhtles väga erinevate inimestega, muu hulgas pankroti läbi teinud August Hankoga ning Pätsi valitsuse õiguskantsleri Anton Palvadrega. «Kas sellest võiks järeldada, et Tammsaare oli pankrotimeister või Pätsi toetaja?,» küsib muuseum.

Tammsaare muuseum märgib, et kirjaniku seostamine kindla erakondliku sümpaatiaga on eksitav. «Vastupidi, terve elu püüdis Tammsaare säilitada iseseisvat, erakondadest sõltumatut positsiooni. On kahetsusväärne, et üks erakond püüab nüüd  Eesti suurimat kirjanikku oma valimisvankri ette rakendada, austamata sealjuures kirjaniku enda seisukohti.»

Sotsiaaldemokraatlik erakond teatas täna, et alustab välikampaaniaga, millega tähtsustatakse sotsiaaldemokraatide ideede ja vasakpoolsete mõtlejate keskset rolli Eesti riigi rajamisel ja hoidmisel ning kutsutakse inimesi kaasa mõtlema uue Eesti loo üle.

Sotsiaaldemokraatlike ideede eestvedajana nimetavad sotsid oma kampaanias kirjamehi Gustav Suitsu, Eduard Vildet, Friedebert Tuglast ja Anton Hansen-Tammsaaret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles