Gruusia: Vene sõdurid takistavad põgenike kodudesse naasmist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia põhjaosast põgenenud inimesed kogunesid Gori linna keskväljakul asuva Stalini kuju juurde.
Gruusia põhjaosast põgenenud inimesed kogunesid Gori linna keskväljakul asuva Stalini kuju juurde. Foto: AP / Scanpix

Gruusia valitsusametniku kinnitusel takistavad Vene väeüksused tuhandete põgenike naasmist nende riigi põhjaosas asuvatesse kodudesse.


Lado Vardzelašvili sõnul pole hinnanguliselt 28 000 Gruusia põhjaosas elavat põgenikku saanud naasta oma kodudesse, sest Vene väeüksused on Gorist põhjas asuvates asulates seadnud sisse kontrollpunktid, mis nende kinnitusel asuvad niinimetatud puhvertsoonides, vahendas Reuters.

«Paramilitaarsete ja korrapäratute rünnakute, rüüstamise ning röövimise oht on endiselt väga kõrge,» ütles Vardzelašvili, kelle kinnitusel Vene väeüksused ei takista paramilitaarsete üksuste kuritegusid.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) kutsus Venemaad üles uurima teateid Venemaa puhvertsoonis asuvate majade põletamisest ja külaelanike tapmisest.

Oma muret toimuva üle avaldas ka ÜRO põgenikeorganisatsioon UNHCR, mille esindajad kutsusid Euroopa Liidu liikmesriikide liidreid leppima viivitamatult kokku rahvusvaheliste rahutagamisjõudude saatmises konfliktipiirkonda.

Endiselt viibivad Vene sõdurid ka väljaspool puhvertsooni asuvas Phothi sadamalinnas, mida eile külastas Gruusia president Mihheil Saakašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles