Noored tarbivad aina enam sünteetilisi narkootikume

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti inspektor kontrollib postipakke.
Maksu- ja tolliameti inspektor kontrollib postipakke. Foto: Tairo Lutter

Politsei kinnitusel tarbivad noored sünteetilisi narkootikume üha enam, saades need kätte internetipoodidest.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Leho Laur kinnitas, et põhja prefektuur on sellel aastal vähemalt 15 korral saatnud ekspertiisi sünteetilist kanepit, mis on sisaldanud mürgist ainet. «Kui palju nimetatud mürki tarvitatakse ning paljudel juhtudel on see tekitanud püsivaid tervisekahjustusi, selle kohta meil terviklikku ülevaadet ei ole,» lisas Laur, kelle kinnitusel ei piirdu tarvitajate ring vaid noortega.

«Vaatamata sellele, et mürkaine ei ole veel kantud keelatud ainete nimekirja, on see kahtlemata nii inimese füüsilisele kui ka vaimsele tervisele väga ohtlik. Selle tarvitamisega kaasneb sageli kiire teadvuse kaotus ning kui inimene ei saa kiiresti abi, võib ta surra või elada edasi püsivate tervisekahjustustega,» lisas Laur.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kristjan Tommingase sõnul on ka Lõuna-Eesti alaealiste seas erinevate sünteetiliste narkootikumide tarvitamine kasvavaks trendiks. See tähendab, et märgatavalt enam on politsei lahendamas juhtumeid, kus tabatakse narkoaineid tarvitanud noori, ka on sagenenud taoliste narkovihjete hulk politseile.

«Enamasti tellib keegi interneti vahendusel välismaalt suurema koguse kohapeale, kus see siis omakorda laiali müüakse,» selgitas Tommingas.

Tavapäraselt pannakse oma tutvusringkonnas rahad kokku ja ostetakse kamba peale tarvitamiseks grammi jagu ainet. 

Näiteks hiljuti sai lõuna prefektuur teate, et ühes korteris anti mitmele lapsele, kellest noorem oli vaid 11 aastane tüdruk, karastusjoogi pudelist juua. Joogi tarvitamise järel hakkasid lapsed hallutsinatsioone nägema ning nad viidi eluohtlikus seisus haiglasse. Politsei selgitas, et lastele anti juua sünteetilist hallutsinogeeni. Millega täpsemalt tegu, selgitab käimasolev ekspertiis. Tänaseks on politsei välja selgitanud isikud, kes on seotud selle aine käitlemisega. Nende hulgas on nii alaealisi kui ka täiskasvanuid. Üks isik neist on ka kohtu loal vahi alla võetud.

Lääne prefektuuri narkokuritegude talituse juht Tarmo Värat kinnitas, et tööpiirkonnast ei ole politseile teateid sünteetilise kanepi kasutamisest tingitud üledoosidest jõudnud.

Hiljuti kirjutasid ka Rootsi ajalehed, et tänavu on Rootsis registreeritud 300 sünteetilise kanepi üledoosi. Hiljuti sattusid Göteborgis selle tagajärjel haiglasse kuus noort. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles