Venekeelsete kutsekoolide õpetajad praktiseerisid eesti keelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meister ja õpilane Järvamaa kutsehariduskeskuses.
Meister ja õpilane Järvamaa kutsehariduskeskuses. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Selle aasta esimese poolaasta jooksul osales 18 kutsekoolide kutse- ja üldainete pedagoogi üle Eesti projektis, mis saatis venekeelsete kutsekoolide õpetajad eesti õppekeelega koolidesse ja vastupidi, teatas Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA).

MISA projekt «Teises koolis, teises keeles» võimaldas vene õppekeelega kutseõpperühmade õpetajatel stažeerida eesti õppekeelega kutseõppeasutustes ja vastupidi. Sügisel on teise õppekeelega kooli minemas veel 31 õpetajat.

MISA elukestva õppe üksuse juhi Eduard Odinetsi sõnul jäid õpetajad ja nende vastuvõtjad kogemusega väga rahule. Sama kinnitasid ka Tartu Kutsehariduskeskuses stažeerinud Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse õpetaja Larissa Lavrentjeva ja Tallinna Lasnamäe Mehhaanikakoolis õpetanud Aime Jaagus Tartu Kutsehariduskeskusest.

«Stažeerimine pakkus head võimalust keelt praktiseerida. Kokkuvõttes oli see oli väga huvitav ja silmaringi avardav kogemus, millele andis palju juurde ka minu suurepärane tugiisik,» selgitas Lavrentjeva.

Jaaguse sõnul võimaldas teises keeles õpetamine lisaks kõigele muule ka põhjalikumalt läbi mõelda ja analüüsida oma tööd ning näha oma kooli teise pilguga. «Kindlasti oli see väga positiivne kogemus, mida soovitaks teistelgi õpetajatel ette võtta,» lisas ta.  

Suurem osa 18st õpetajast tulid Ida-Virumaalt ja Narvast, kuid osalejaid oli ka Pärnu ja Tartu kutsehariduskeskustest. Programmi on kaasatud 15 kooli, millele on peagi lisandumas veel kaks.

Stažeerimine kestab 12 kuni 24 päeva, millele eelneb 40-tunnine koolitus. Nii stažeerimine kui ka kaasnev koolitus on osalejale tasuta. Samuti tasutakse õpetajate kultuuri- ja vabaaja programmi kulud, majutuse ning osaliselt ka toidukulud. Vastuvõtvas koolis abistab õpetajat tugiisik, kes püüab leida lahendused võimalikele probleemidele ja tutvustab kohalikku koolikeskkonda.

Projekti «Teises koolis, teises keeles» korraldab MISA elukestva õppe üksus Euroopa Sotsiaalfondist rahastatava keeleõppe arendamise programmi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles