Kuhu läheb suuga ja jalaga maalitud kaartide eest makstud raha? (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaardid suu ja jalgade abil maalivatelt kunstnikelt 2010. aastal.
Jõulukaardid suu ja jalgade abil maalivatelt kunstnikelt 2010. aastal. Foto: Priit Simson

Kuna Eesti ettevõte on rahvusvahelise suu ja jalaga maalivate kunstnike ühingu tütarettevõte, siis uuris Postimees palju jõulukaartide eest tasutud rahast Eestisse jääb ja siinsete maalijateni jõuab.

Jõulude eel potsatavad paljude postkasti taas suuga ja jalaga maalivate kunstnike ühingu postkaardid, mille eest tasumine on küll vabatahtlik, ent süütunne ei luba enamasti kaarte ilma tasuta endale jätta.

Samas tekib küsimus, kellele kaartide eest tasutud raha ikkagi läheb. Eesti ettevõte SJK-Kirjastus OÜ on rahvusvahelise Suu ja jalaga maalivate kunstnike ühingu tütarettevõte. Juhatus töötab kodulehe andmetel üldse Liechtensteinis.

«Ühing omab kirjastusi ja kirjastused lihtsalt müüvad tooteid. Kunstnikud ei ole kirjastusega seotud, vaid on ühingu täisliikmed või stipendiaadid. Maalivad ja saadavad oma originaalid, mille seast valitakse välja, mida avaldatakse. Kirjastuste kaudu toimub müügitöö,» selgitas ettevõtte SJK-Kirjastus OÜ sekretär Ly Allaste, kelle kinnitusel ei ole tegu heategevusliku ühingu, vaid äriühinguga.

Allaste soovitab pöörduda inglise- või soomekeelsete küsimustega kellegi Irmeli Itkoneni poole. Itkonen omakorda palub pöörduda äriregistri poole.

Majandusaasta aruandest selgub, et kuna tegevuse iseloomust tulenevalt on kõige suurema käibega periood aastavahetuse eel ja järel, on peetud otstarbekaks, et firma majandusaasta algab 1. juulil ja lõpeb 30 juunil.

Vahemikus 1. juuli 2012 kuni 30. juuni 2013 teeniti müügitulu 160 500 eurot, muud äritulu 23 934 eurot. Samas on kaupadele, materjalile ja teenusele (ilmselt kaartide ostmisele ja levitamisele) kulunud 167 215 eurot ning koos muude kuludega on aruandeaasta kasum vaid 326 eurot.

Tahavad tegevust laiendada

Ettevõttes oli aruandeperioodil üks palgaline töötaja ja kulutused töötasule koos maksudega olid 7688 eurot. Aasta varem teeniti samal perioodil müügitulu 153 048 eurot ning materjalidele ja teenustele kulus 130 554 eurot.

Rahvusvaheline ettevõte maksab Allaste kinnitusel Eesti kunstnikele igakuist stipendiumit. Eestist on esindatud kaks kunstnikku - Meelis Luks ja Tiia Järvpõld

Itkonen ütles, et makstavat summat pole võimalik avaldada. Sama kinnitas ka Meelis Luks.

Kuigi oli kavas järgmistel tegevusaastatel temaatikat laiendada ja lisaks hakata levitama ka muude tähtpäevade ja sündmustega seotud trükiseid, siis praegu lükkub see plaan siiski edasi, seisab majandusaastaaruandes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles