Üleskutse: anna teada veidrustest välisriikide dokumentides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu kodaniku pass.
Nõukogude Liidu kodaniku pass. Foto: Postimees.ee

Postimees kutsub välisriikides elavaid lugejaid üles andma teada veidrustest Eestis sündinud inimestele väljastatud dokumentides.

Sellel nädalal selgus, et Soomes märgitakse autojuhilubadel Eestis sündinud inimeste sünnikohaks Nõukogude Liit või Venemaa.

Veidratest dokumentidest saab anda Postimehe veebilehel asuva rubriigi «Saada vihje» kaudu, selle leiab veebilehelt Postimehe logo kohal asuvalt ribalt. Võimalusel palume saata ka foto veidrast dokumendist.

Ühe Postimehe lugeja sõnul on dokumentides sarnaseid veidrusi ka Ungaris.

«Elan ise Ungaris ja ka siinsed ametiasutused on veendunud, et 1980. aastatel või varem sündinud eestlased on sündinud Nõukogude Liidus. Sünniriik märgitakse peale nii elamisloale kui sissekirjutustõendile,» teatas Postimehe lugeja.

Tema sõnul Eestit Ungaris ei tunnistata, hoolimata sellest, et esitada võib sünnitunnistuse koopia, mis on väljastatud 2014. aastal ja kus sünniriigiks märgitud Eesti Vabariik,

«Tädid siinsetes ametkondades on veendunud, et nemad teavad paremini, kes kus sündis ja on valmis pidama ajalooloenguid ning solvuvad, kui keegi nende eksimusele tähelepanu juhib. Minul isiklikult õnnestus pooleaastase vaidlemise tulemusel kõik oma dokumendid korda ajada ja olen nüüd ka siin riigis ametlikult Eestis sündinud,» märkis ta.

Lugeja sõnul tekitab eestlaseks olemine Ungaris ka teistsuguseid probleeme – nimelt on Ungaris panku, mis keelduvad pangaarve avamisest eestlasele, sest «Eesti on kõrge riskiohuga riik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles