Kohvri advokaat viitab FSB videotõenditele

, reporter, Moskva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Aksjonovi kinnitusel koheldakse    Eston Kohvrit Venemaa vanglas viisakalt ja väärikalt.
Jevgeni Aksjonovi kinnitusel koheldakse Eston Kohvrit Venemaa vanglas viisakalt ja väärikalt. Foto: Jaanus Piirsalu

Juba ligi kolm kuud Moskvas Lefortovo vanglas istuva kaitsepolitseiniku Eston Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov armastab rääkida kaudselt ja vihjetega. Homses Postimehes ilmuvas intervjuus viitab Aksjonov korduvalt, et Kohvril pole tema meelest jäänud enam väga kaua istuda.

Aksjonovi jutust jääb mulje, et Kohvri 5. septembril Eesti-Vene piiril kinni võtnud Venemaa julgeolekuteenistus FSB on talle ja Kohvrile näidanud ülekuulamistel mingeid katkendeid videotest, mis väidetavalt fikseerisid Kohvri kohtumised oma väidetava Vene informaatoriga.

Kui küsin ta käest, miks ja millal viib FSB Kohvri sündmuspaigale tunnistusi andma ja tõendeid kontrollima, siis põhjendab ta seda vajadusega, et «uurija peab kohapeal kindlaks tegema, kes ja kus seisis.»

«On ju videolindistused, kus on näha, kus asub Venemaa piiripost, kus asuvad mingid inimesed, millised puud seal kasvavad. /---/ Selles kohas on iseloomulikud orientiirid, puud, mis kasvavad ainult Eesti poolel ja ainult Vene poolel, piiripostid on erinevad. Sellise video järgi saab kohe aru, kes kus asus,» ütleb ta täitsa otse intervjuu ajal.

Aksjonov annab mõista, et Kohvri vahistamisel ära võetud videosalvestustelt on selgelt aru saada, kummal poolel ta oli. «Seda eitada, no…,» lausub ta.

Otsesele küsimusele, kas tema jutt tähendab, et uurija on siis ametlikult esitanud tõendeid videote näol, vastab Aksjonov aga eitavalt. Jääb üle võimalus, et videoid on Kohvrile näidatud mitteametlikult, aga sellele küsimusele ei soovi advokaat vastata.

Kaitsepolitseiameti pressiesindaja Harrys Puusepp ütles, et info, mida kapo on juhtunu ja Eston Kohveri tegevuse kohta avaldanud peab paika ja sellele pole neil midagi lisada. «FSB versiooni ja süüdistuse üksikasjadesse me ei lasku ega pea vajalikuks Aksjonoviga avalikku diskussiooni pidada,» lausus Puusepp.

Oktoobri lõpus Eesti Päevalehele intervjuud andes märkis Aksjonov, et «seni süüdistusel mingit sisu pole /---/, käib üksnes asjaolude selgitamine». Küsin talt, et milliste asjaolude selgitamist ta silmas pidas. «Miks kaks inimest kohtusid piiril tsoonis, kus keegi ei tohiks olla - näiteks see asjaolu tuleb välja selgitada,» vastab Aksjonov. «Kus oli sel ajal (Vene poole) piirivalvejaoskonna ülem, miks ta lasi sellisel asjal toimuda. Kas kõik tegutsesid oma kohustuste järgi.»

Aksjonovi sõnul ootab FSB uurija ka Vene piirivalve ametkondliku juurdluse lõppu, mis peab välja selgitama, kas Venemaa piirivalve esindajal oli üldse õigust alla kirjutada piiriesindajate aktile, mille järgi toimus Kohvri kinnipidamine justkui Eesti territooriumil.

«Miks nad kirjutasid alla, kas oli õigust neil jne. Ma arvan, et sellel, kes alla kirjutas, tal on suured probleemid,» ütleb Aksjonov. «Isegi Kohver, kui luges seda protokolli, siis naljatades küsis, et ta kas see alampolkovnik veel teenib teil?»

Kohvri advokaat kordab taas, et ta pole Eesti saatkonna vahendusel saanud Eesti kaitsepolitseist kõiki dokumente, mida ta on soovinud. «Ma soovisin dokumente, millega tõestada, et Kohvril on süüd pehmendavad asjaolud. Neid mulle ei antud,» väidab ta. «Näiteks tõendit, et abikaasa ei tööta. Venemaa menetluskoodeks arvestab, et abikaasa ja nelja lapse ülalpidamine on kergendav asjaolu karistuse määramisel.»

«Suhtlemine saatkonnaga on keeruline,» möönab Kohvri advokaat. Eesti konsul Moskvas Signe Matteus, kes on Kohvriga vanglas kohtunud kuus korda, vastab Aksjonovi väidetele, et paljud advokaadi väited ei ole olnud tõesed. «Tema edastatud informatsioon on olnud vastuoluline ning ta tegutseb pigem süüdistuse positsioonilt lähtuvalt. Seetõttu on koostöö temaga raskendatud,» teatas konsul Postimehele. «Me ei pea õigeks suhtlemist Aksjonoviga ja viimase seisukohtade vaidlustamist meedia kaudu,» lisas konsul. «Kordame üle, et teeme omalt poolt kõik, et härra Kohver vabastataks ja ta saaks pöörduda võimalikult kiiresti kodumaale.»

Aksjonovi sõnul on ta saanud saatkonna vahendusel kaitsepolitseist Eesti-vene piiriesindajate protokoll. Kapo on selle dokumendi juba varem Eestis avalikustanud. «Nüüd on see lisatud kriminaalasja materjalide hulka,» lausub ta. «Isegi Vene poole protokoll pole uurijani veel jõudnud.»

Eesti esindaja väitel pole Vene pool kuidagi reageerinud juba kaks kuud tagasi esitatud palvele, et Kohvri vaataks üle Eesti arst. Aksjonov põhjendas seda sellega, et Lefortovo eeluurimisisolaator ei allu FSB-le, vaid ametlikult Venemaa justiitsministeeriumi kaudu vanglate ametile. «Neil on oma bürokraatia. mulle pole teatatud, et oleks otsus vastu võetud,» ütleb Aksjonov. «Teisest küljest Kohver ei kaeba millegi üle, ta tunneb ennast normaalselt.»

Pikemalt loe Aksjonovi intervjuud Postimehele homsest lehest või südaöösel Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles