Kaitsealuse metsa omanikest pooled küsisid toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil näitab Tartumaa keskkonnateenistuse looduskaitsespetsialist Marica-Maris Paju kaarti Natura 2000.
Pildil näitab Tartumaa keskkonnateenistuse looduskaitsespetsialist Marica-Maris Paju kaarti Natura 2000. Foto: Ove Maidla

Natura metsamaa toetust taotles ligi 3500 metsaomanikku 46 000 hektarile metsamaale, ent toetusõiguslikke metsamaid on Eestis kaks korda rohkem.

Kuigi aastaga on suurenenud toetatava metsamaa pindala, on toetusõiguslikke metsamaid Eestis veel teinegi samapalju.

«Toetusi saaks maksta kaks korda rohkem, sest Natura toetusõiguslikke metsamaid on Eestis kaks korda rohkem, kui toetust on küsitud. Püüame suurendada metsaomanike teadlikkust metsanduse toetustest erametsanduse tugisüsteemi abil, et 2013 aasta lõpuks taotleks Natura toetust valdav enamus metsaomanikest, kel on Natura 2000 alale kuuluvaid metsamaid,» kommenteeris SA Erametsakeskus Euroopa Liidu toetuste üksuse juhi kohusetäitja Kaiko Kell.

Alates mai algusest kuni juuni keskpaigani said metsaomanikud esitada taotlusi Natura metsamaa toetuse saamiseks. Taotlusi esitati kokku 3493, millega taotleti toetust 45 800 hektarile, millest 8844 hektarit asub sihtkaitsevööndis ja 37 036 hektarit piiranguvööndis.

Võrreldes eelmise aastaga suurenes taotlemise pindala 28,5 protsendi võrra, millest ligi 23 protsenti sihtkaitsevööndis ja ligi 30 protsenti piiranguvööndis asuvatele metsamaadele.

Natura 2000 erametsamaa toetuse eelarve selleks aastaks on 82 miljonit krooni. Toetusõigusliku metsamaa suurus Eestis on 90 001 hektarit, sellest 19 384 hektarit piiranguvööndis või hoiualal ja 70 716 hektarit sihtkaitsevööndis.

Toetuse määr Natura 2000 piiranguvööndis või hoiualal asuva ühe hektari metsaala kohta 940 krooni aastas, sihtkaitsevööndis 1720 krooni hektari kohta aastas. Natura toetust makstakse Eesti Maaelu Arengukava 2007-2013 alusel.  

Taotluste esitamiseks oli aega kuus nädalat. Esimese kolme nädala jooksul ehk 21. maiks saabunud taotluste puhul makstakse toetust täiel määral ning järgmise kolme nädala jooksul laekunud taotluste puhul vähendatakse toetuse summat 1% võrra iga hilinenud tööpäeva kohta. Kõige enam laekus taotlusi kolmandal nädalal.

Toetust oli võimalik taotleda ka digitaalselt allkirjastatud taotlusega või esitades taotluse e-PRIA portaalis. Digitaalse taotlemise võimalust kasutas ligi kümnendik taotlejatest.

Tänavu esitatud taotlustest on keskmine pind ühel taotlusel 13,1 ha. Sihtkaitsevööndis oleva metsamaa keskmine pindala on 2,5 ha ja piiranguvööndis 10,6 ha. Suurim metsaala sihtkaitsevööndis, millele taotletakse toetust, on 112 hektari ning piiranguvööndis 141 hektarit.

Toetuse otsused teeb SA Erametsakeskus 2011. aasta maiks ning toetuste väljamaksed teeb PRIA kuni kahe kuu jooksul peale otsuse vastuvõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles