Valitsus ei anna ka sel aastal eriliste teenete eest kodakondsust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Siseminister Hanno Pevkur kinnitas Postimehele, et valitsus ei plaani anda sel aastal ühelegi inimesele eriliste teenete eest Eesti kodakondsust.

Ka eelmine, Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioon oli seisukohal, et üldjuhul tuleb eriteenete eest kodakondsuse andmisest hoiduda. Seetõttu on viimastel aastatel sel moel Eesti kodanikuks saanud vaid üksikud inimesed.

Viimati sai 2012. aasta alguses eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse rahvaluuleteadlane, Peterburi religiooni ja filosoofia instituudi professor Isidor Levin, kes varem oli Venemaa kodanik. Enne seda sai eriteenete eest kodakondsuse kolm inimest nii 2009. kui 2008. aastal.

Eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse andmine on tekitanud ka avalikkuses vastakaid arvamusi. Näiteks selgus 2011. aasta lõpus, et kunagine transiidiettevõtja Maksim Liksutov, kes sai 2005. aasta lõpus kodakondsuse panuse eest Eesti majandusse, on võtnud endale ka Venemaa kodakondsuse.Topeltkodakondsust Eesti seadused aga ei võimalda.

Toona algatas politsei- ja piirivalveamet Liksutovilt Eesti kodakondsuse äravõtmiseks menetluse, misjärel esitas mees ise taotluse kodakondsusest loobumiseks. Valitsus vabastas ta Eesti kodakondsusest 2012. algul.

Kodakondsuse seadus lubab teaduse, kultuuri, spordi või muul alal osutatud eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse anda aastas kuni 10 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles