Igor Taro Ukraina päevik: 05.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: mediarnbo.org

Ukrainale lubatakse jõulurahu algust rindel alates 9. detsembrist, kuid seda intensiivsemalt käivad ettevalmistused. Vähemalt kolmest kohast on venelased tõsiselt proovinud läbimurret.

Põhjarindel, nädalaid tagasi vallutatud Smile küla lähistel üritasid venelased pealetungi Sokolnõkõ külale umbes 50-mehelise üksusega. Üritus jäi luhtunud katseks.

Stanica Luganskajasse prooviti sisse sõita kaheksa tanki toel. Üks tank läks põlema. Ukrainlaste intensiivse vastutule tulemusena pöördus seegi seltskond tagasi.

Luganski ja Luganski-Lõsõtšanski maantee kandis on liikumas kuus kuni seitse 122mm iseliikuvat venelaste suurtükki «Gvozdika». Eks need põhjustavad seal trassi ääres ka omajagu pahandust.

Debaltseves olukord muutusteta. Ümbruskonnas liikusid venelaste Gradid. Ukraina sõjaväelased polnud rahul, et Grade ei lubatud suurtükitulega ära markeerida. Olevat vaherahu. Pimeduse saabudes laeti Gradid ikkagi ukrainlaste positsioonide pihta tühjaks, kaks võitlejat sai surma ja veel mõned haavata.

Donetski kandis on venelased üritanud Opõtne kaudu lennujaama ümbrust tiivata. See ei õnnestunud. Eile õhtul oli kõva tuli lennujaama vana terminali hoone ja ukrainlaste suurtükipositsioonide piirkonda. Ukraina armee pidi isegi mõneks ajaks vana terminali hoone jätma. Hiljem julgemad naasesid positsioonidele. Mõlemad terminalid endiselt Ukraina armee käes. Riigi poliitiline ja sõjaline juhtkond rõhutasid taas, et Donetski lennuvälja ei loovutata tema strateegilise tähtsuse tõttu. Toodi koguni taas välja, et vajadusel on sealt kõige lihtsam alustada pealetungi Donetski linna.

Mis Donetskisse puudutab, siis vaatasin korra ka linnast teatatud viimaste purustuste kaarti. Kõik on muidugi selles osas, mis jääb lennujaama poole. Kuid. Siiski kusagil 10 kilomeetri kaugusel lennujaamast. Ja lennujaamas pole teatavasti ukrainlaste suurtükke ega miinipildujaid, need asuvad mujal ning katavad lennujaama distantsilt. Ma hästi ei mõista, kuidas ukrainlaste mürsud nende tänavate kanti «ära eksivad». Ja mis oleks lihtsalt huupi elamukvartalisse laskmise mõte? Kui seal vastase tulepositsioon on, siis küll. Korduvalt on muidugi ka neid pilte levitatud, kus vene terroristid lasevadki kusagilt elumajade vahelt.

Volnovahha lähistel olevat Ukraina üksused teinud veidi terroritõrjet separatistide eesliinile. Mõned eesmised kontrollpunktid said tabamusi. Terroristide infoallikad kaebavad tulelöökide üle otse Telmanovo rajoonikeskusesse ja mingi varitsuse kohta Novoazovski lähistel humanitaarkolonnile. Humanitaarkolonn Novoazovski juures on muidugi logistiliselt väga mõttekas. Küllap veeti varustust Venemaalt Mariupoli rindele.

Üldjoontes tundub, et pärast eelmisel nädalavahetusel Donetski lennujaamas toimunut on ukrainlased kuidagi reipamaks muutunud. Venkud jällegi leplikumaks ja 9. detsembrist vaherahu täitmise algusena on kogu aeg juttu. Võimalik, et Ukraina ei suurustanudki nii väga nende kaotustega, mis venkudele tekitati. Paarsada laipa ainuüksi ühe lennujaama rünnakuga on üsna kõva heidutus. Lisaks mujal. Vabatahtlikud demonstreerisid ka miskit infrapuna-kaamerat, mida lennujaama kaitsel kasutati. Paigaldati ilmselt kuhugi heasse kohta ala vaatlemiseks statiivile ja siis suunati selle abil tuld. Väga leidlik.

Ukraina on selle jama lokaliseerimisega ikkagi siiani hästi toime tulnud. Kui meenutada, et Putini algne eesmärk oli pärast terve Ukraina kaotamist Maidanil 9 oblastit+Krimm, siis praegu on tal okupeeritud lisaks poolsaarele mingi hädine ääremaa ja seegi püsib ainult tänu tuumaheidutusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles