Vene sõjalennukite aktiivsus Läänemerel ohustab tõsiselt tsiviillennundust

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad tegemas tuvastuslende. Illustratiivne foto.
NATO hävitajad tegemas tuvastuslende. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Õhuväe staabiülem kolonelleitnant Riivo Valge tunnistas ERRi raadiouudistele, et Vene sõjalennukite kasvav aktiivsus Läänemere piirkonnas on suur probleem. Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul ohustavad transponderiteta ja sisselülitamata sidesüsteemideta Vene sõjaväelennukid  Euroopa õhuruumis reisilennukeid.

Riivo Valge ütles ERRi raadiouudistele, et eelmise nädala lõpust ja selle nädala algusest on Vene Föderatsiooni militaarlennukite aktiivsus hüppeliselt kasvanud, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Räägime siin juba 20-30 lennukist meie tsiviillennunduse vahel ringi sagimas,» lausus ta.

Staabiülem selgitas, et meie tsiviillennundus liigub valdavalt põhja-lõuna suunal, Vene Föderatsioon Eesti Põhjarannikul ida-lääne suunal. «Nende sõjaväe masinad ei järgi rahvusvahelisi lennundustavasid ja tekitavad ohtlikke olukordi.»

Ka Urmas Paeti sõnul on just Läänemere kohal kasvanud Vene sõjalennukite liikumissagedus hüppeliselt. «Samas on siinses Läänemere piirkonnas mitu rahvusvahelist lennujaama, kus reisilennukite liiklus on tihe ning lennukid muudavad kõrgust ja teevad manöövreid. Nii on transponderiteta sõjaväelennukite lennud Kopenhaageni, Stockholmi, Helsingi, Riia, Tallinna ja Gdanski lennuvälja läheduses eriti ohtlikud,» ütles ta.

Paet lisas, et esitas ettepaneku ja arupärimise Euroopa Komisjonile, et selle olukorra muutmiseks samme astuda. «Tuleks algatada rahvusvahelise lennunduse konventsiooni muutmine, et keelata ka sõjaväelennukitel transponderiteta ehk pimedana lendamine. Olukorda tuleb muuta enne, kui mõni suurem katastroof juhtub,» ütles Paet.

«Viimastel kuudel on olnud mitmeid kokkupõrkelähedasi olukordi reisilennukite ja transponderiteta lennanud sõjalennukite vahel. See on tõsine mäng inimeludega, mis tuleb lõpetada,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles