«Rahva teenrid»: 20. augustit võiks tähistada suuremalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Langovits.

Vikerraadio saates «Rahva teenrid» analüüsiti 20. augusti sündmusi ja leiti, et seda kuupäeva võiks tähistada suuremalt.

Sulev Valneri hinnangul võiks 20. augustit tähistada suuremalt ja kompleksivabamalt ning mitte poolhäbelikult nagu seni.

«Põhimõtteliselt on see olek kuidagi kummaline olnud, et on selline päev, mis on Eestis vabaks antud, mida peaks nagu kuidagi suurelt tähistama, kuid mingi kõhklus on see – see on imelik ja ehk oleks aeg sellest arusaamatust kõhklusest välja kasvada,» sõnas Valner. «Kas sellel, mis toimus 19 aastat tagasi, oli mingi iluviga küljes? Ilmselgelt ju ei olnud.»

Valneri hinnangul peaks seega 20. augustit julgelt ja jõuliselt tähistama. Tema sõnul on rahvas väga valmis iseseisvumise protsessi suurelt tähistama ning valitsusel oleks aeg sellega kohaneda.

Külli-Riin Tigassoni sõnul jätavad teda riiklikud rituaalid külmaks, kuid kõige olulisem on, et mis toimub inimeste kodudes.

«Kui vaatan neid mõningaid poliitikuid, kes ajavad pidupäevadel rinna kummi ja teevad suuri sõnu, siis miks me samas näeme igapäevases poliitikas sellist erakondlikku egoismi ja avalike huvidega arvestamist,» nentis ta.

Lisaks leiti, et rahvas on alati enne tegudele asunud ja siis poliitikud neile järele sörkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles