Eesti õpetab Gruusia ja Ukraina jalakäijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur on küll väike, kuid hämaras paistab kaugele.
Helkur on küll väike, kuid hämaras paistab kaugele. Foto: Marina Puškar.

Välisministeerium toetab Gruusiale ja Ukrainale suunatud projekte, mille eesmärk on aidata mõlemal riigil selgitada jalakäijatele liiklusohutusealaseid põhimõtteid.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eestil pikaajalised kogemused liikluskasvatuse ja preventsiooni vallas, mistõttu soovitaksegi teisi riike aidata ja selgitustööga tõsta jalakäijate teadlikkust turvalisest käitumisest liikluses.

Paeti väitel näitab Eesti kogemus, et helkuri kohustuslik kandmine pimedal ajal vähendab jalakäijatel riski sattuda liiklusõnnetusse.

«Peatselt on algamas kooliaeg ja sügise saabudes lühenevad päevad,» sõnas ta. «Seda enam on oluline teadvustada helkuri kandmise vajalikkust.»

Gruusiale suunatud SA Lõuna Koolituse projekti eesmärk on tõsta Gruusia liiklejate, eriti kooliõpilaste teadlikkust ohtudest liikluses ja sellest, kuidas neid vältida.

Projekti raames saabuvad Gruusia politseiametnikud, haridus- ja teadusministeeriumi ning MTÜ Partnership for Road Safety esindajad nädalasele õppevisiidile Eestisse, kus neile jagatakse Eesti kogemusi liikluspreventsiooni osas.

Koostöös Gruusia partneritega viiakse Tbilisi koolide õpilastega läbi liiklusohutusalased ennetusüritused. Tbilisi kooliõpilastele jagatakse ka liiklusturvalisuse teemalisi materjale.

Projektis osalevad Tbilisi suuremad koolid, kuna enamus liiklusõnnetusi juhtub pealinnas või selle lähiümbruses. Möödunud aastate jooksul on liiklusõnnetuste arv Gruusias kasvanud 1000 võrra. Paljud liiklusõnnetustes hukkunud jalakäijad on lapsed.

Ukrainas viib MTÜ VIA-INFO ellu projekti, mille eesmärk on suurendada jalakäijate turvalisust Ukrainas helkuri kandmise kultuuri arendamisega.

Projekti raames jagatakse Ukraina liiklusmiilitsa töötajatele Eesti positiivset kogemust helkurikandmise vajalikkuse selgitamisest.

Selleks korraldatakse Ukraina liiklusmiilitsa juhtidele seminar, preventsiooniosakonna töötajatele koolitus ning õppevisiit Eestisse.

Ukraina liiklusolukorra viimaste aastate statistika näitab, et teedel hukkub iga kahe tunni tagant inimene.

Ukraina liiklusmiilitsa poolt läbiviidud uurimuse kohaselt on pooltel juhtudel jalakäijatele otsasõitudest süüdi jalakäijad ning suurem osa neist liiklusõnnetustest juhtub pimedal ajal.

Ukrainas ei ole helkuri kandmine kohustuslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles