Luik: erakoolide rahastamine vajab lahendust võimalikult ruttu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Liis Treimann / Postimees

Parlamendi kultuurikomisjon alustas eile riigikohtu hiljutise otsuse valguses arutelu erakoolide edasise rahastamise üle ning loodab lahenduseni jõuda võimalikult ruttu.

Kultuurikomisjoni reformierakondlasest esimees Lauri Luik ütles Postimehele, et komisjon kuulas eile haridus- ja teadusministeeriumi ettepanekuid, kuidas erakoolide rahastamise teemaga edasi minna. «Meie sõnum on olnud ühene: haridusmaastiku mitmekesisus ei tohi selle protsessi käigus kannatada. Ka erakoolidel on meie haridussüsteemis oluline koht ning seega tuleb iga edasist sammu hoolikalt kaaluda,» lausus ta.

Tema sõnul on praegu veel vara öelda, milliseks kujuneb lõplik regulatsioon. «Komisjoni arutelu tulemusena jäi kõige enam kõlama lahendus, mis tagab tegevuskulude arvlemise jätkumise, kuid ilmselt tuleks täpsustada kulude katmise tingimusi ja põhimõtteid,» ütles ta.

Luik märkis, et kui praegu on erakoolid munitsipaal- ja riigikoolidega võrreldes eelisseisundis, sest lisaks tegevuskulude katmisele riigieelarvest on neil õigus küsida õppemaksu, siis eile oli kõne all ka võimalus, et riigilt toetuse saamisel õppemaksu küsida ei tohiks. Ta täpsustas, et kui muudatus leiab edasiste arutelude käigus toetust, vajab see kindlasti üleminekuaega.

Samuti võib tema sõnul kaaluda erinevaid kulude katmise põhimõtteid: näiteks katta kulud üldise keskmise tegevuskulu või hoopis selle konkreetse omavalitsuse õppekoha tegevuskulu suuruses, kelle õpilane erakoolis õpib.

Lisaks oli Luige sõnul arutlusel omavalitsuste sõnaõiguse suurendamine koolidele tegevusloa andmisel. «Erakooli asutamine mõjutab kindlasti mingil viisil kohalikku koolivõrku. Seepärast on tegevusloa andmise otsustamisel oluline, millised on omavalitsuse seisukohad ja mõjuhinnangud,» ütles ta ja lisas, et eile komisjon otsuseid vastu ei võtnud.

Luik ei osanud öelda, kas terviklahenduseni jõutakse enne järgmisi riigikogu valimisi, kuid kinnitas, et eesmärk on leida sobivaim lahendus võimalikult kiiresti. Tema sõnul jätkab lahenduse väljatöötamist haridus- ja teadusministeerium.

Erakoolide rahastamine kerkis päevakorda, kui riigikohus tunnistas oktoobri lõpus põhiseadusvastaseks, et riik on andnud omavalitsustele ülesande erakoole rahastada, kuid ei ole näinud selleks ette vahendeid riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles