Väljasaadetud Itaalia ajakirjanik kavatseb Eestisse naasta

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Meie kallis külaline on päästetud Eesti politsei küüsist.» Selliste sõnadega algas täna Impressumi korraldatud pressikonverents, kus ajakirjanik ja poliitik Giulietto Chiesa rääkis, kuidas Eesti politsei ta kinni pidas.

«Ma ei ole siin, et kaitsta Vene huve,» ütles Chiesa, kes peab end eelkõige eurooplaseks. Hüsteerilised Vene-vastased rünnakud ei tule tema sõnul kellelegi kasuks, eriti Euroopale.

Chiesa pidi osalema vastuolulise meediaklubi Impressumi konverentsil Tallinnas, kuid Eesti politsei võttis ta sisenemiskeelu alusel eile õhtul hotellis kinni. Endine Euroopa Parlamendi liige on Itaalias tuntud äärmiselt vasakpoolsete vaadete ja Eestis venemeelsete ütluste pärast.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et neil oli alust arvata, et Chiesa, kes on kaks korda varem Impressumi konverentsidel osalenud, võib ohustada Eesti avalikku korda ning riigi julgeolekut. Seekord oli tema ettekande pealkiri «Kas Euroopal maksab karta Venemaad?». Ta on muuhulgas näiteks tunnustanud Venemaa tegevust Gruusias ja Ida-Ukrainas.

Chiesa on Kremli-meelsete ühenduste katusorganisatsiooni ja Venemaa informatsioonilise mõjutustegevuse tööriistana tuntud GONGO Mir Bez Natsizma liige. Ta on liikmeks ka Venemaa ultrakonservatiivses ja antiliberaalses ühenduses Irboska Klubi.

«Ka sõja ajal oli Venemaa meie sõber,» räägib Chiesa pressikonverentsil. «Ilma Venemaata ei oleks olnud võitu natsisimi üle.» Kui temalt küsitakse, mida ta sellest arvab, et Eesti meedia itaallast Kremli-meelseks peab, vastab Chiesa: «Kõik, kes mind süüdistavad Kremli-meelsuses, kaitsevad Ameerika huve. Nad tegutsevad alludes Washingtoni joonele.»

Et ta juhtunu pärast kohtusse võib minna, Chiesa ei välista. Kõigepealt tahab ta näha selgitust: miks ta kinni peeti ja riigist välja visati. Siiani on talle öeldud vaid, et viibib Eestis juriidilise aluseta. Eesti väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse kohaselt ei pea Eesti valitsus põhjendama sisenemise keelu põhjuseid.

«Kõik esitavad küsimusi,» jätkab ta. «Isegi need [Itaalia] ajalehed, kes minu lugusid ei avalda. Nende jaoks on täiesti ootamatu, et kuidas võis nii suur asi üldse juhtuda?»

Politseinikud oli Chiesa sõnul eriti viisakad, kohati tundus isegi, et «poisid» tundsid end teda kinni pidades «ebamugavalt». Kongis anti Chiesale lugeda hispaaniakeelne raamat «Sada aastat üksildust».

«Kas kavatsete tagasi tulla?» küsitakse.

«Jah, kavatsen.»

Chiesa, kellel esialgu paluti lahkuda tänase päeva jooksul, kuid hiljem lubati jääda kuni 29 päevaks, põrutas pärast konverentsi rongiga otse Moskvasse.

Vaata videost, mida arvab Chiesa Eestis valitsevast Venemaa hirmust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles