Lavrov: meil on terminitest ükskõik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Moskva ei käi Ukrainale peale terminiga «föderaliseerimine», kuid kutsub konflikti osapooli üles oma tuleviku üle läbirääkimisi pidama, ütles eile Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Me ei käi Ukrainale mingi konkreetse terminiga peale: kas seda nimetatakse föderaliseerimiseks, detsentraliseerimiseks või millekski muuks, inglise keeles on veel terve hulk sünonüüme. Meil on ükskõik,» ütles Lavrov usutluses ajalehele Kommersant.

Lavrovi sõnul peavad Ukraina osapooled ise kokku leppima kõigis oma kooseksisteerimise võimalustes.

«Et masin liiguks, on vaja maha istuda ja kokku leppida selles, kuidas korraldada keele, kultuuri ja ajaloo küsimusi, jagada makse, valida regioonide juhte, millised saavad olema nende suhted keskvõimuga ning lõppude lõpuks ka milliseid pühi tähistada,» selgitas minister.

Katsed «põhiküsimustest» kõrvale hiilida ja piirduda ülemraadas mingi varjatud komisjoni loomisega, kus erinevad huvigrupid, oligarhid ja poliitikud hakkavad kooskõlastama mingeid neile sobivaid põhiseadusliku korralduse parameetreid, üksnes süvendavad Lavrovi sõnul probleemi.

«Vaja on avatud, läbipaistvat, kõikehõlmavat põhiseaduslikku reformi kõigi piirkondade ja poliitiliste jõudude osavõtul, nagu on öeldud aprillis allkirjastatud Genfi avalduses,» lausus Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles