Ukraina parlament laiendas julgeoleku- ja kaitsenõukogu volitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipuga sõdurid Luganskis.
Ukraina lipuga sõdurid Luganskis. Foto: SCANPIX

Ukraina parlament võttis eile teisel lugemisel vastu seaduse, mis laiendab julgeoleku- ja kaitsenõukogu ning selle sekretäri volitusi.

Eelnõu poolt hääletas 253 seadusandjat.

11. detsembril võttis ülemraada aluseks seaduseelnõu muudatuste tegemisest Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu seadusesse. 23. detsembril kiideti see heaks esimesel lugemisel ning saadeti parlamendikomisjonidesse viimistlemisele.

Muudatused näevad ette julgeoleku- ja kaitsenõukogu volituste laiendamist, muu hulgas võib see organ langetada otsuseid sõjaseisukorra väljakuulutamise üle.

Uus seadus lülitab julgeolekunõukogu pädevusse kontrolli riigiorganite tegevuse üle võitluses korruptsiooni ja kuritegevusega ning ühiskondliku julgeoleku tagamisel.

Muudatuste kohaselt võib nõukogu mitte üksnes teha ettepanekuid presidendile, vaid ka langetada ise otsuseid terves reas küsimustes, seal hulgas rahvuslike huvide määratlemine, riigi julgeoleku tagamise ja kaitse korraldamise süsteemi täiustamine, täitevorganite reorganiseerimine ja likvideerimine selles valdkonnas ning riigieelarve kaitset ja julgeolekut puudutavate osade kavandamine.

Lisaks võib nõukogu võtta vastu otsuseid poliitilistest, majanduslikest, sõjalistest ja muudest meetmetest seoses potentsiaalsete ja reaalsete ohtudega Ukraina riiklikele huvidele, aga samuti sõjaseisukorra või eriolukorra kehtestamise ning osalise või üldmobilisatsiooni väljakuulutamise kohta.

Julgeolekunõukogu kompetentsi kuuluvad ka otsused vältimatutest abinõudest kriisiolukordade lahendamisel.

Seadus näeb ette, et Ukraina presidendi volituste ennetähtaegse katkemise korral hakkab julgeoleku- ja kaitsenõukogu esimehe kohuseid täitma ülemraada esimees, mitte peaminister nagu seni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles