TV3 jäi peaministri aastalõpuintervjuust ilma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Soiver
Sven Soiver Foto: TV3

TV3 «Seitsmesed uudised» jäid ilma kokkulepitud aastalõpuintervjuust peaminister Taavi Rõivasega, sest valitsuse pressiesindaja hinnangul ei olnud telekanali kavandatud küsimused selleks puhuks sobivad. 

Intervjuu toimumiseks takistusi esialgu polnud, kuid viimasel hetkel soovis peaministri büroo küsimusi ette teada, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised». «Meie küsimused sisaldasid muuhulgas teemasid palgavaesusest ja vaesuses lastest, majandusseisakust ning Reformierakonna sisekliimast. Valitsuse pressiesindaja teatas SMSiga, et need küsimused aastalõpuintervjuuks ei sobi,» märkis Soiver uudistes.

Pressiesindaja soovitas küsida tegusid, rääkida majandusest, sisepoliitikast, julgeolekust jne. «Keeldusime järgimast peaministri soovitud teemasid ja teatasime, et tahame küsida omi küsimusi. Seepeale keeldus peaminister intervjuust.»

Soiver ütles Postimehele, et kuna kokku lepitud intervjuu ajani oli jäänud vaid tund, oli selge, et vaidluse tõttu ei ole seda enam võimalik teha. «Intervjuu oli 23. detsembriks kell 11 kokku lepitud, vaatasin kõnelogist, et kell 10.25 on viimane kõne büroost ja iseloomustaksin seda kõnet, kui «tungivat soovitust küsida büroo pakutud teemadel». Kuna ma polnud sellega nõus ja ütlesin, et sooviks küsida enda küsimusi, leiti, et kell 11 ikkagi ei sobi, kusjuures see oleks kõne algul veel sobinud,» rääkis Soiver. 

«Peaminister oli asjast teadlik, sest neid küsimusi oli pressiesindaja teatel arutatud peaministriga ja Rõivas oli viidanud, et need pole sobivad küsimused,» lisas Soiver. 

«Kuna 23. detsembril polnud enam võimalik intervjuud teha, leppisime kokku, et jätkame teine kord läbirääkimisi ja panime hetkel kalendrisse, et 5. jaanuaril on uus katse intervjuuks ning küsimuste-teemade üle arutamiseks kontakteerume uuel aastal. Variant oleks olnud tema intervjuu ka 30. detsembril, aga see ei sobinud enam, sest küsimused oleksid pidanud olema ikkagi peaministri pakutud,» lisas Soiver.

Soiver ütles, et tema teada ei ole varem TV3ga sellist asja juhtunud. «Pigem on Rõivas enne olnud nõus rääkima ka erinevatel teemadel ka siis, kui ta otseselt sellega ei tegele. On olnud üksikuid keeldumisi intervjuudest, kui teema pole olnud tema sõnul «peaministri laual». Selle üle, kas mõni teema on peaministri teema või mitte, annab vaielda tihtipeale, aga peaminister Rõivas iseenesest ei torka erilise keeldujana silma - varem,» märkis Soiver.

Kommunikatsioonibüroo: tavapärane käitumine

«Kui tavaliselt on intervjuu teema ette teada, siis mahukate aastat kokku võtvate intervjuude puhul on tavapärane, et enne arutatakse ajakirjanikuga omavahel märksõnade tasemel teemad läbi,» ütles Postimehele Tiina Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroost.

«Küsimusi ei ole võimalik ette kokku leppida, need tekivad intervjuu käigus,» lükkas ta tagasi Soiveri väite.

Küll aga oli eile peaministri aastalõpuintervjuu ETV eetris, Taavi Rõivast intervjueeris Andres Kuusk. «Olen teinud peaministri aastalõpuintervjuud ajast, mil peaminister oli Juhan Parts. Peaministri büroo ei ole kordagi sekkunud teemade valikusse ja küsimusi neile ette ei näidata,» ütles telekanali poliitikatoimetuse juht Andres Kuusk Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles