Nestor: sotsid ei ole suutnud oma sõnumit valijani viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku erakonna madala populaarsuse põhjuseks on suutmatus viia oma sõnumit valijateni selgelt ja sihipärasel, leiab 16 aastat erakonnas tegutsenud poliitik Eiki Nestor.

Nestor meenutas, et eelmisel kevadel koalitsiooni kuuludes erakonna populaarsus tõusis. Selle põhjuseks pidas ta põhimõttelist vaidlust kahel teemal – töötuskindlustustoetuse suurendamise ja tulumaksu tõstmise üle.

«Meie leidsime, et masust me ei pääse makse tõstmata ja soovisime tõsta tulumaksu. Teised valetasid algul, et makse ei tohi tõsta mingil juhul ja siis tõstsid pikema jututa käibemaksu, pannes sellega raskustest lahtisaamise koorma suuremas ulatuses madala sissetulekuga inimestele,» kirjeldas ta.

Nestor tunnistas, et erakond oleks pidanud ka pärast valitsusest lahkumist neil teemadel jätkama ning neile avalikkuse tähelepanu koondama.

«Saab teha järelduse, et me ise oleme uskunud, et inimesed teavad seda isegi. Populism võib meilt valijaid hoopis kaugemale viia, see aga ei tähenda, et sõnum ei võiks olla selgem ja sihitum,» kommenteeris ta fakti, et valijad ei tea, mida nende kaitseks teha püüti.

Ta toetas ka sotsioloog Juhan Kivirähki väiteid, et sotside probleemid on särava liidri puudumine ja lootmine valijate mõistlikkusele ja ratsionaalsusele.

Riigikogulase sõnul on täna populaarsed erakonnad, kes lubavad valijale ühel ja samal ajal langetada makse ja tõsta toetusi.

«Aritmeetikas tugevamad saavad aru, et see pole võimalik. Ühiskonnaõpetuses tugevamad mõistavad, et pole vahet, kas hääletada Ansipi või Savisaare poolt. Meie asi on seda valijatele paremini selgeks teha,» kirjeldas ta ees seisvat ülesannet.

Nestori sõnul ei erine Eesti sotsiaaldemokraatide valijaskond sissetulekute ega haridustaseme poolest Lääne sotsiaaldemokraatide valijatest, kuid Euroopa sotse toetavad valijagruppide ühtsus ja traditsioonid.

«Eesti sotsiaaldemokraatide valija toetab kahekümne aasta jooksul ühiskonnas toimunud muudatusi ja ei tunne, et kunagise ühiskonnakorra lõpp oleks ta millestki ilma jätnud. Siin on suur erinevus näiteks Keskerakonna valijatega, keda meil on seetõttu väga keeruline enda poole kallutada,» rääkis ta.

Nestori hinnangul ei kummita sotse mitte «punane» taak, vaid hoopis NLKP ajaloost pärinev vaen sotsiaaldemokraatia vastu.

«Hinnang, mida meile on kahekümne aasta jooksul andnud põhiliselt Keskerakonna ajaleht ja mille nüüd talle omasel moel võttis kokku endine anarhist Trubetsky, pärineb tegelikult NLKP ajaloo õpikust,» sõnas ta.

«Maailmavaade, mis põhineb sallivusel kaasteeliste suhtes ja soovib, et ühiskonnas oleks võimalikult vähe vaeseid ja võimalikult palju võrdseid võimalusi, ei kao kuskile. Seetõttu ennustan sotsiaaldemokraatiale Eestis pikka iga ja suurt edu,» lõpetas endine sotsiaalminister lootusrikkalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles