Tallinna TV lõpetab Keskerakonda kritiseerinud Igor Gräzini saatesarja näitamise

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin.
Igor Gräzin. Foto: Pm

Tallinna TVs omanimelist saatersarja «Poolkuu Igor Gräziniga» vedanud reformierakondlane vihastas oma väljaütlemistega ajaleheveergudel välja keskerakondliku telekanali juhid, mistõttu otsustati Gräzini saate edastamine lõpetada.

Gräzin kirjutas täna Facebookis, et eile eemaldati Tallinna TV eetrist saatesari «Poolkuu: Igor Gräzin».

«Tegime seda koos Andres Raidiga ca 1,6 aastat, kaks korda kuus ja see kujutas endast absoluutselt apoliitilisi arutlusi erinevatel teemadel: usk ja ebausk, ajaloolised tõed ja müüdid, memuaaride buum, kas on kujunemas uus eesti kirjakeel jne. Esimesena ärakeelatud saateks osutus iroonia tahtel saade, mis oli pühendatud vene õigeusu uuele aastal, selle tähendusele vene hinges, muusikas ja kultuuris,» kirjutas Gräzin.

Gräzini sõnul ütles Tallinna TV juhatuse liige Toomas Lepp talle telefoni teel saate eemaldamise kaks põhjust. «(A) Keskerakond ja Savisaar on täitsa Eesti poolt, meelt ja kaitsel; (B) mina kirjutasin oma artikli eilses valimis-vaidluste rubriigis Keskerakonna kriitikana - USA Luure Keskagentuuri ülesandel purustamaks seda erakonda ja Tallinna Linnavalitsust,» tõi ta välja.

Vastuvaidlemise võimalust Gräzinil enda väitel ei olnud, kuna Toomas Lepp ei andnud talle võimalust. «Aga viimase lause kirjutasin üles. Toomas Lepp ütles: «Head aega, Gräzin! Esine teistes televisioonides,» seisis Gräzini postituses.

Lepp ütles Postimehele, et Tallinna TV loobus Gräzini teenetest, sest olles ühinenud Eesti ajakirjanike eetikakoodeksiga, ei pea kanal võimalikuks eksponeerida inimesi, kes teadlikult levitavad tahtlikku valet Tallinna linnapea kohta.

Ta tõi välja, et teisipäevases Õhtulehes ilmunud artiklis ütles Gräzin, et «Savisaar ei jäta kasutamata juhust, et öelda Eesti riigi kohta alandavalt ja halvasti» ja samas artiklis veidi hiljem «Savisaar ajab ühemõttelist liini Moskva kasuks».

«See on vale ja laim. Ma ei leia ühtki allikat, kus Savisaar ja Tallinna linnapea Eesti riigi kohta midagi halvasti ütleks,» sõnas Lepp. Ta tõi näiteks Savisaare kõnet Sillamäel, kus ta ütles, et Keskerakond on alati toetanud Eesti liikmelisust NATOs ning toetab seda jätkuvalt jaa Estonias peetud kõne 22. detsembril, ku Savisaar samuti rõhutab iseseisvuse olulisust. «Reformierakondlane Igor Gräzin, kas see tsitaat on Eesti riigi halvustamine?,» küsis Tallinna TV juhatuse liige Postimehele saadetud kommentaaris.

«Ilmselt on Reformierakond ja Igor Gräzin hakanud end pidama riigiks, ning peab igat neile või peaministrile suunatud põhjendatud kriitikat Eesti riigi kriitikaks. Kui aga Tallinna TV teeb vastavalt eetikakoodeksi punktile 2. kriitikat valitsuse aadressil, siis reageerib reformierakond Tallinna TV ärakeelamisega. Peaminister Rõivas peab aga end päikesekuningaks ning vastab ainult küsimustele, mis talle meeldib,» jätkas Lepp. Tema sõnul on need kombed kahjuks hakanud külge ka muidu maailma mitmekesiselt nägevale Igor Gräzinile.

«Postimehe lugejatele võin ka öelda, et Reformierakond on käsu andnud oma liikmetele mitte Tallinna TVs esineda. Seda on mulle otse öeldud. Tallinna TV on siiski andnud linnavolikogu opositsioonisaadikutele võimaluse teha täiesti oma saadet, aga fraktsiooni esimees Ivi Eenmaa pole julgenud isegi vastata.»

«Vene kaart Savisaare vastu on juba üpris vana ja kulunud, aga valimiste eel pole neil ka paremat võtta. Saan sellest aru, aga valetada pole ka vaja. Eriti Igor Gräzini poolt, kes on Moskvas elanud ja venelastele töötanud,» lausus Lepp. Nimelt on Lepa sõnul tõde see, et Kreml pole üldse õnnelik selle üle, et Edgar Savisaarel on õnnestunud venekeelne elanikkond enda selja taha saada, sest parema meelega näeks Moskva Eestis hoopis otsealluvusega vene parteid.

«Nii, et vaatamata viljakale koostööle Igor Gräziniga lõpetame selle, sest Tallinna TV-l ei sobi kasutada oma saadetes poliitikut, kes teadlikult valetab,» märkis Lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles